Knutstorp sista chansen för Ekblom

En ödesdiger punktering, en familjetragedi och straffvikt på en bana han älskar att hata. Fredrik Ekblom har haft en jobbig säsong i STCC - men när allt ska avgöras har han fortfarande chans på titeln.

24 september 2015 19:18

Fredrik Ekblom inledde STCC-säsongen på bästa möjliga sätt, med 25 poäng i kvalet i Skövde - men fick inte njuta länge i totalledning.

Redan i det andra tävlingsheatet fick han punktering och han lämnade första helgen 25 poäng bakom stallkamraten Thed Björk i sammandraget.

Inför avslutningen i skånska Knutstorp, med kval på fredag och de två tävlingsheaten på lördag, skiljer 23 poäng i Björks favör.

- Det är klart att chansen finns. Om jag vinner kvalet och det första racet skiljer max nio poäng. Men Thed är fantastiskt duktig och det ligger utanför min kontroll, säger Ekblom.

Lättare än BjörkEkblom tappade 13 viktiga poäng på Solvalla senast, med 50 kilo straffvikt i bilen på en bana han inte tycker om.

Han är glad för att allt avgörs på en "riktig" racingbana.

- Solvalla är ett kul "event" men man kör runt på ettans växel och det passar inte mig. Knutstorp har varit snäll mot mig tidigare, säger han.

Till finalen har Ekblom 20 kilo extra i bilen, mot 30 för Björk. Dessutom stannar vågnålen något tidigare för totaltvåan redan innan rivalerna sätter sig i bilen.

- Vi brukar tävla om det. Vi väger oss inför varje race och jag är lite lättare. Han (Björk) är lite plufsig. Men så har han ju en tung högerfot (gasfoten), säger Ekblom.

"Jättekonstig dag"Säsongen har varit en enda lång jakt på Björk. Som minst var marginalen nere i nio poäng, efter Falkenberg i juli.

Tävlingshelgen därpå, på Gelleråsen utanför Karlskoga i augusti, var Ekblom närmast uppgiven - trots att han vann det andra heatet.

Förklaringen kom efteråt.

- Min pappa gick bort samma dag. Jag hade bra fart i bilen men det var en jättekonstig dag, säger Ekblom.

Även Fredrik Larsson har en teoretisk chans att ta titeln. Han är 56 poäng bakom Björk med 75 att köra om.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa