50-åringen som bytte sport

Björn Israelsson byggde en tränarkarriär i fotboll. Under 2000-talet har han varit tränare på hög nivå både på herr- och damsidan. Men 2016 bytte han plötsligt sport – och började jobba med hockey istället. Den nyblivne 50-åringen är numera sportchef i SK Lejon. ”Jag har ju alltid gillat hockey och när frågan kom att hjälpa till, var det lätt att tacka ja”, säger Björn.

12 juli 2019 15:00

Tidigare i veckan fyllde den förra fotbollsprofilen 50 år.

– Det är väl bara att gilla läget. Skillnaden är väl inte så stor. Jag är lite äldre och lite klokare kanske.

Det har hunnit bli ganska många uppdrag i sportvärlden. Framförallt som tränare i fotboll, där han hade många spännande uppdrag under 00-talet. Han kamperade ofta tillsammans med den lokala demontränaren, Kenneth ”Kega” Isaksson, som dennes ”wingman”. De tränade Piteå, Skellefteå AIK (numera FF) och därefter Sunnanås damer ihop.

Uppdraget i Sunnanås damer blev duons sista ihop, men också den mest framgångsrika. Efter tre säsonger nådde de femteplatsen i damallsvenskan med Sunnanå, år 2007. Den bästa meriten sedan 80-talet för Sunnanå och 2000-talets bästa resultat för klubben.

– Femteplatsen är det bästa vi har gjort. Det var en rolig tid, men det har varit spännande saker med alla uppdrag. Jag har ju hunnit vara med i nästan alla divisioner. Totalt blev det 22 år som fotbollstränare.

Efter Sunnanåsejouren har Björn hunnit vara i Hemmingsmark, Morön dam, Myckle och ytterligare en säsong i Skellefteå FF.

Andra uppdrag

Senaste fotbollstränaruppdraget var i Myckle 2014, därefter blev det några lugnare år. Israelsson hade lite mindre scoutuppdrag, men i övrigt kunde han ta det lite lugnare.

– Det har funnits lite förfrågningar och även lite scoutmöjligheter, men den delen är svår. Det krävs i princip att du måste flytta och vara nära den arbetsgivare eller klubb du jobbar åt. Och det har inte känts så intressant, säger Björn som jobbar som arkitekt till vardags.

Förfrågan

2016 kom en lite udda förfrågan för Israelsson, som i grunden är en riktig föreningsmänniska.

– Jag hade ju träffat Tobias Carlsson, som har varit i Lejon ganska länge, vid några tillfällen. Han undrade om jag hade lust att hjälpa till och den vägen är det.

Israelsson har alltid varit i princip lika intresserad av ishockey som av fotboll.

– Jag har sett väldigt mycket på hockey och förutom AIK, har jag även sett Lejon och AIK:s J20 väldigt mycket. Hockey är en intensiv och väldigt rolig sport.

Israelsson hoppade in i Lejons sportkommité under sitt första år i SK Lejon, men sedan förra året är han sportchef i klubben.

– Jag jobbar väldigt mycket ihop med Tobbe som är tränare. Framförallt sköter jag all den administration som ska göras, sedan är det ett lagarbete.

Vad har du kunnat ta med dig från fotbollen?

– Det finns en del strukturella likheter. Tankebanorna hur du bygger ett lag och får en grupp att fungera är väldigt snarlikt. Sen handlar det ju om att hitta system och spelsätt och där finns ju också liknande inslag. Sen har det ju varit väldigt lärorikt för min del. Det har varit väldigt roliga år att få lära sig allting som är nytt.

Är fotbollen ett avslutat kapitel?

– Man ska aldrig säga aldrig. Nu är det hockey som gäller och jag kör med Lejon den här säsongen, får vi se därefter. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som har fått chansen att vara med på så rolig nivå i två sporter.

Israelsson ser fram emot en spännande säsong.

– Vi har faktiskt fått behålla 15 spelare. Det är något som inte har hänt under de tidigare åren laget har varit i Hockeyettan. Så vi har en väldigt spännande säsong som väntar. Det är en bra grupp, som kommer in på en mycket högre nivå i år än ifjol. Och en bättre nivå och förutsättning som klubben har haft förut.

Avslutningsvis, hur firar du att du har blivit 50 år?

– Jag hade en liten tillställning tidigare i veckan med nära och kära. Sedan blir det en lite större fest i augusti när semestrarna börjar vara över.

Jag är lite äldre och lite klokare kanske.

Björn Israelsson

Ålder: 50 år

Civiltillstånd: ”Singel och öppen för förslag.”

Klubb: SK Lejon

Meriter: Serieseger i division III och femteplats i damallsvenskan som tränare.

Aktuell: Tränarprofil som fyller 50 år och som bytte sport från fotboll till hockey för tre år sedan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Savonen

Ämnen du kan följa