Tuss – ett lyckat idrottsprojekt för unga tjejer på Anderstorp

27 maj 2016 11:45

Projektet som har stöd av skolan, Skellefteå kommun och Sisu har döpts till Tuss. Det står för trygghet, uppmuntran, självförståelse och självkänsla.

– Vi inriktar oss på föreningslösa tjejer som går i årskurs tre till fem på Tuböleskolan, säger Maggan Eldebo Zetterlund.

Från början var det inte så många som var med men allt eftersom har intresset ökat.

– Nu har vi faktiskt 24 tjejer som är med i projektet. De har tränat fotboll inomhus en gång i veckan hela vintern och det har varit otroligt inspirerande säger Maggan.

Inte för Sunnanå

Både Maggan och Inger är ju gamla SSK-are.

– Men det är viktigt att betona att vi inte gör det här för att tjejerna ska börja spela fotboll i Sunnanå. Det handlar om att få idrotten att leva upp här på Anderstorp. Jag har själv bott här och det är viktigt att det finns verksamheter för ungdomar i området.

Maggan välkomnar också att IFK Anderstorp återuppstår.

– Eftersom vi har tjejer mellan nio till tolv år så är inte tanken att de ska bilda ett lag tillsammans. Om det är så att de vill fortsätta så ska de slussas ut i olika lag. De kommer också att få gå gratis fotbollsskola i sommar.

Alla i projektet går på Tuböleskolan. Norran fick vara med när skolan gästades av de två Sunnanåspelarna Michelle Wörner och Tanja Nousiainen som arbetar deltid som elevstöd på skolan.

Kramar

Det märks hur populära spelarna är. De möts både av high five och kramar av sina elever.

Michelle följer sedan med på en idrottslektion med läraren Linda Toresson där några av tjejerna får testa en variant av amerikansk fotboll.

Det märks hor roligt alla har – inklusive Michelle.

– Ha, ha, jag har lika roligt som barnen. Men jag gillar verkligen att vara med och hjälpa till. Jag är ju oftast med de lite äldre eleverna eftersom de är bättre på engelska. Men jag vågar prata svenska med dem också – det är lättare med barn än vuxna, säger Michelle med ett stort leende.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roger Lindström

Ämnen du kan följa