Ericsson: ”Väldigt förvånande”

Fem dagar efter att han tagit VM-titeln i formel 1 meddelar tysken Nico Rosberg att han lägger av. Han säger i samband med Internationella bilsportförbundets gala att han vill få mer tid tillsammans med familjen.(TT)

2 december 2016 18:12

31-årige Rosberg säger att han vill sluta på topp och få mer tid till familjen.

"Jag har bestigit mitt berg, jag har nått livets höjdpunkt, så det känns rätt", säger Rosberg på sin Facebook-sida.

Vidare säger Rosberg att han under sina 25 år i racingsporten jagat drömmen om att bli världsmästare i formel 1.

"Det har varit mitt mål som jag lyckats nå genom hårt arbete, smärta och uppoffringar".

Beslutade i måndagsTanken på att sluta kom under VM-helgen i Suzuka i Japan i oktober.

"I söndags morse i Abu Dhabi visste jag att det kunde bli mina sista varv på en formel 1-bana. Det var de mest intensiva 55 varven i mitt liv. I måndags bestämde jag mig", säger 31-åringen.

Jämnårige stallkollegan Lewis Hamilton, som ända till mållinjen i finaltävlingen i Abu Dhabi i söndags gjorde allt för att försvara sin världsmästartitel, är till skillnad från de flesta andra inte jätteförvånad.

- Jag är förmodligen en av få som inte tycker att det är en överraskning. Det här är första gången han vinner något på 18 år. Vi började köra när vi var 13 och har alltid pratat om att bli mästare. Formel 1 kräver så mycket tid och han har en familj att fokusera på, säger han till Autosport.

Hamilton kommer att sakna Rosberg.

- Det kommer att kännas väldigt väldigt konstigt. Det blir sorgligt att inte ha honom i stallet nästa år. Sporten kommer att sakna honom och jag önskar honom all lycka, säger han.

För Mercedes-chefen Toto Wolff kom Rosbergs beslut mycket överraskande.

- Nu måste vi överväga alternativen och det ska vi börja göra på måndag, säger han enligt BBC.

"Som en blixt"Även Sauber-föraren Marcus Ericsson blev förvånad över Rosbergs beslut.

- Det kom som en blixt från klar himmel. Det här trodde jag aldrig. Nu kastas allt upp i luften, det känns som att det finns en massa förare som försöker få den där sitsen, säger Ericsson om den lediga platsen i Mercedes till Viasatsport.

- Jag vet inte hur de tänker eller hur de måste tänka. De har sina Mercedes-juniorer i Pascal Wehrlein och Esteban Ocon.

Rosberg debuterade i F1 2006. Hela året har Rosberg, son till den tidigare finländske F1-världsmästaren Keke Rosberg, tampats om VM-titeln med stallkamraten i Mercedes och regerande världsmästaren, britten Lewis Hamilton.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa