Ericsson om F1-bilen: Ett monster att tämja

Formel 1-säsongen blir en utmaning för förarna med snabbare bilar som blir svårare att köra. Men det är inget som skrämmer Marcus Ericsson. Tvärtom. Det är mycket roligare att köra nu, det är som att tämja ett monster, säger han inför helgens premiär.

23 mars 2017 12:22

De nya reglerna har gjort hans och de andra förarnas bilar blivit bredare och har bredare däck. Men de ser inte bara coolare ut, de går väldigt mycket snabbare än förra årets bilar.

- Fyra, fem sekunder per varv, det är väldigt stor skillnad, säger Ericsson i telefon från Melbourne.

Hastighetsökningen gör g-krafterna större, vilket märks framför allt vid inbromsningarna.

- Det känns framför allt i nacken, axlarna och bålen. Det blir som träningsvärk, jag märkte under testerna i Barcelona att det var mer påfrestande för nacken.

Mer musklerHan var beredd på att fartökningen skulle göra det tuffare och har därför kört extra hård fysträning under vintern.

- Jag har lagt på mig några kilo muskler så att jag kan vara stark i bilen. Och det var kul i Barcelona, jag kände mig väldigt stark framför allt i nacken så jag är inte så orolig för att det blivit mer g-krafter. Men jag vet att en del andra förare hade lite problem och tyckte att det var lite tufft. Men det är bara bra om det är så.

Med snabbare bilar blir utmaningen större även på det mentala planet.

- Det blir mindre utrymme för att rädda upp misstag, man måste vara ännu snabbare i reaktionen om det händer något ute på banan. Det ökar svårighetsgraden på allting. Det är små detaljer som gör väldigt stor skillnad i ett lopp på två timmar.

"Det värsta att köra"Ericsson säger att han är väldigt positiv till de nya bilarna.

- De ser coolare ut och är mycket mer aggressiva att köra och det är så som jag tycker att formel 1 ska var. Nu är vi tillbaka till hur det var för fem-sex år sedan - att F1 är det värsta att köra, som ett monster.

Det som han ser som lite oroande är hur det blir i loppen, om det blir svårare att följa efter en annan bil och därmed svårare att köra om.

- Det kanske blir svårare att ligga nära en annan bil på grund av turbulensen, att det blir svårare att få grepp när man ligger bakom någon. Men det är bara spekulationer, vi får se hur det funkar här i Melbourne.

Ericsson var inte helt nöjd med Sauber-bilen under testdagarna, han tyckte att balansen mellan fram och bak på bilen var lite ojämn. Det har stallet jobbat på och ska även prova med lite nya delar till träningsdagarna i Melbourne.

Hoppas på poängEftersom alla stall har nya bilar, och testerna inte nödvändigtvis visade vilka bilar som är snabbast i tävling, är det svårt att sia om hur det ska gå i premiärloppet i Melbourne på söndag.

- Målet för mig är att ta poäng, det blev inga förra året. För två år sedan hade jag mitt hittills bästa resultat i F1 här i Melbourne, blev åtta, så det är klart att jag hoppas att ta poäng. Men om jag har en bil som är kapabel till det får vi se under helgens gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa