Bränt gummi och skön stämning

På Klutmarksbanan tränas det för fullt inför driftingtävlingen den 8 augusti. Initiativtagaren Simon Granlund lockades av sportens avslappnade attityd.

31 juli 2015 08:00

Drifting är en ny sport på Skellefteås idrottskarta.

– Det finns många i stan som är intresserade av drifting. Vi vill få dem som sladdar runt på parkeringarna på Solbacken att istället börja köra organiserat hos oss, säger initiativtagaren Simon Granlund.

Vad är det som lockar med drifting?

– Det finns en skön attityd kring sporten, självklart är det allvar på tävling, men det handlar också om att bjuda på show.

Drifting går ut på att sladda sig igenom en bana genom olika poängzoner för att få en så hög poäng som möjligt. Alla förare börjar med 100 poäng och får avdrag av domarna när de bryter mot reglerna.

– Målet är att ta sig genom banan i så hög fart som möjligt med så mycket vinkel som möjligt. Man får inte räta upp bilen, då kan man få noll poäng, säger Granlund som betonar att det i princip är omöjligt att få 100 poäng.

Bröder på plats

Två som är på plats under träningen är bröderna Renman. Johan, 28 år, och Robin, 24 år, är inne på deras andra år inom drifting.

– Det är en riktigt rolig sport, säger Johan som alltid haft ett stort intresse för bilar.

Licensen för att tävla tog bröderna i vintras och nu har de också börjat tävla. De delar på bilen, en Audi 80, och de tränar av två huvudsakliga anledningar.

– Mest för att det är kul, säger lillebror Robin innan storebror fyller i:

– Sen vill man ju självklart förbättra både sig själv och bilen.

Bränt gummi

Magnus Larsson, som kör en Ford Sierra, är även han inne på sin andra säsong.

– Det är en rolig grej, och ganska billigt också. Bilen kostade mig 10 000 kr att köpa, och sedan kör jag med begagnade däck, så det behöver inte alls vara svårt eller dyrt att börja träna och tävla, säger Larsson.

Hur många däck går det åt på en säsong?

– För mig går det åt ungefär 20-25 däck, men sedan handlar det ju om hur mycket du tävlar och vilken kvalité du har på däcken, säger han innan han ska hoppa in i bilen för att påbörja kvällens träning.

Vi vill få dem som sladdar runt på parkeringarna på Solbacken att istället börja köra organiserat hos oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa