25 år sedan Danmarks historiska EM-guld

Det blev ingen junisemester för tjugo danska fotbollspelare sommaren 1992. Det blev några veckor i Sverige i stället - som slutade med en historisk EM-triumf och Danmarks hittills enda mästerskapsguld. På måndagen, 25 år efter skrällsegern, firades guldhjältarna på nytt. Det är något man blir påmind om ganska ofta. Därför verkar det inte vara 25 år sedan, säger målvaktshjälten Peter Schmeichel.

26 juni 2017 15:53

Strax efter klockan 22.00 den 26 juni 1992 blåste schweizaren Bruno Galler av EM-finalen på Nya Ullevi mellan Tyskland och Danmark.

En majoritet av de nära 38 000 åskådarna ställde sig upp och vrålade ut sin glädje över skrällen - Danmark hade vunnit med 2-0.

Mindre än en månad tidigare hade Danmarks medverkan varit mer än osäker. Men den 30 maj stod det klart att Jugoslavien, som vunnit kvalgrupp 4 en poäng före Danmark, inte skulle tillåtas delta i EM-slutspelet i Sverige. FN-sanktionerna mot landet gjorde att landslaget, som med spelare som Dejan Savicevic, Darko Pancev, Sinisa Mihajlovic och Dragan Stojkovic tippades som en av guldfavoriterna, tvingades vända hem.

En Laudrup medFör den danske förbundskaptenen Richard Møller Nielsen blev det bråda dagar. Landslagets störste stjärna, Bröderna Laudrup med Barcelonaspelaren Michael Laudrup i spetsen, hade föregående höst valt att bojkotta landslaget, men lillebror Brian Laudrup avbröt bojkotten och tackade ja.

Danmark inledde gruppspelet med att spela 0-0 mot England, följde upp med 0-1 mot värdnationen Sverige (Tomas Brolin målskytt) och vann måstematchen mot Frankrike med 2-1 sedan Lars Elstrup petat in 2-1 i 78:e minuten.

I semifinalen väntade regerande Europamästarna Nederländerna med bland andra Dennis Bergkamp, Ronald Koeman, Frank de Boer - och Milan-trion Marco van Basten, Frank Rijkaard och Ruud Gullit.

Slutresultatet 2-2 stod sig över förlängningen. I den efterföljande straffläggningen kastade sig Peter Schmeichel rätt på Marco van Bastens straff i den andra omgången och Kim Christofte säkrade den danska finalplatsen med att lura Hans van Breukelen åt fel håll på femte straffen.

I finalen väntade Tyskland, som under västtysk flagg hade vunnit VM två år tidigare. Tyskland kom till start med bland andra Jürgen Klinsmann, Andreas Brehme, Stefan Effenberg, Karl-Heinz Riedle, Thomas Hässler och Matthias Sammer och var storfavorit. Nu skulle den danska sagan väl ändå inte få ett lyckligt slut.

Historiskt firandeÄn en gång fick experterna fel. Tyskland, som i semifinalen hade besegrat Sverige med 3-2, dominerade fullständigt och radade upp chanser. Danske målvakten Peter Schmeichel svarade för flera till synes omöjliga räddningar och John "Faxe" Jensen dundrade in ledningsmålet en dryg kvart in i den första halvleken. När Kim Vilfort sedan tog med sig bollen med handen och sköt 2-0 i 78:e minuten gick luften ur motståndet.

Uppskattningsvis en kvarts miljon människor deltog i festligheterna när spelarna kördes genom Köpenhamn dagen därpå, det största firandet i huvudstaden sedan krigsslutet i maj 1945.

Riktigt lika trångt på gatorna var det inte när fotbollshjältarna gick ut på balkongen på Köpenhamns rådhus på dagen 25 år senare. Men några hundra människor var i alla fall på plats och hyllade sina gamla fotbollshjältar med flaggor och applåder.

Danmarks största guldhjälte, målvakten Peter Schmeichel, har svårt att förstå att det har gått 25 år sedan den magiska kvällen i Göteborg:

- Det var något stort som hände, och det är något man blir påmind om ganska ofta. Därför verkar det inte vara 25 år sedan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT