Skog: Ska grannen avverka? Ny e-tjänst visar alla anmälda avverkningar

Från och med februari finns det flera nya e-tjänster på Skogsstyrelsens hemsida där du bland annat kan se samtliga anmälda avverkningar. Tjänsterna heter Skogens pärlor och Skoglig grunddata, och de är öppna för alla.

8 februari 2016 13:56

Kartorna visar områden som har avverkningsanmälts de senaste fem åren, samt vilket datum anmälan kom in. En markägare har fem år på sig att påbörja avverkningen efter anmälan. Du kan enkelt kolla upp om avverkningen genomförts, genom att söka på ”utförda avverkningar.”

Kartorna visar inte ägar- och fastighetsuppgifter.

Tjänsterna har länge efterfrågats, bland annat från den ideella naturvården, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Vi är glada över att äntligen kunna presentera avverkningsanmälningar så att allmänhet och andra kan ta del av dem. Skogen berör och intresserar många och då är det bra om information om vad som händer i skogen finns mer lättillgängligt, säger Göran Rune, avdelningschef på Skogsstyrelsen.

Eftersom det finns många intressen att ta hänsyn till gällande tjänsterna, har Skogsstyrelsens inhämtat synpunkter från bland annat Datainspektionen inför lanseringen.

– En noggrann juridisk genomgång har gjorts, meddelar Skogsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa