Sjukhus ockuperat i BB-protest

Sjukhuset i Sollefteå kan bli ockuperat. Länsbor planerar en manifestation mot att BB läggs ner, ett beslut som för gravida innebär resor på 10 mil eller mer för att föda.

30 januari 2017 21:06

Ilskan kokar i Västernorrlands inland. På onsdag stänger förlossningsavdelningen i Sollefteå och boende i trakten tvingas resa till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda. För den som bor i Sollefteå blir resan tio mil, men förlossningsavdelningen där har ett upptagningsområde som sträcker sig långt in i landet.

I vissa fall kan gravida tvingas ta sig mer än 20 mil för att föda på sjukhus.

Alla fick inte platsNär manifestationen med kravet Bevara BB inleddes klockan 18 på måndagen kom flera hundra länsbor till sjukhuset.

- Det är helt fantastiskt, vi rymdes inte i entréhallen utan fick stå utanför. Vilket engagemang det finns i Ådalen för Sollefteå BB, säger Anna Marica Ek.

Hon är 28 år och hemflyttad till Sollefteå där hon för två veckor sedan födde sonen Vincent.

- Det här är för jävligt och det är därför jag har dragit ihop den här ockupationen, jag vet inte annars vad som biter på våra landstingspolitiker, säger Anna Marica Ek.

Schemat fylls påSusann Wessinger är en av dem som tänker tillbringa första natten i sjukhusfoajén.

- Vi är nog ett hundratal här. Än så länge är det ingen som har försökt bli av med oss, säger hon till TT vid halv nio tiden på kvällen.

TT: Hur länge orkar ni hålla på?

- De har fyllt schemat fram till torsdag, men nya skriver upp sig hela tiden. Vi håller på tills vi får som vi vill, säger Susann Wessinger.

Ewa Back (S) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget i Västernorrland. Hon tycker att demonstrationen är "ledsam".

- Här har det ju fattats ett beslut, på sedvanligt sätt, i demokratisk ordning, det är ledsamt att man inte respekterar fattade beslut, säger hon till TT.

Sparar miljonerAvgörande för avvecklingsbeslutet i Sollefteå är svårigheten att rekrytera kompetent personal. Att stänga BB i Sollefteå innebär en besparing på drygt 15 miljoner kronor. Att avveckla akutkirurgin, som också diskuteras, skulle spara ytterligare 22 miljoner, men enligt Ewa Back blir den totala besparingen ännu större. Runt 50 miljoner kronor räknar landstinget spara när man inte längre behöver dyra stafettläkare.

- Vi har fått ordentliga utredningar som visar att man kan göra det här utan att riskera patientsäkerheten, säger Ewa Back.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa