Sex års fängelse för mordförsök vid skola: ”Graverande med dödshot och sedan försök till mord”

45-åringen menade att det var en trafikolycka – men tingsrätten anser att det var ett mordförsök. Nu döms mannen till sex års fängelse, ett av de längsta straff som Skellefteå tingsrätt utdelat de senaste åren.

11 juli 2019 19:30

Det var på förmiddagen den 15 maj som det inkom ett larm om en trafikolycka mellan en bil och en motorcykel på Brännavägen i Skellefteå, alldeles intill gamla Brännanskolan.

Biljakten på cykelväg i Skellefteå: ”Ska bedömas som mordförsök”

När åtal väcktes menade åklagare Stina Westman att 45-åringen, med sin bil, kört på motorcykeln så att föraren kastades till marken. Detta efter att jakten pågått längs gång– och cykelvägar.

45-åringen åtalades för grov misshandel, alternativt försök till grov misshandel. Bakgrunden kan närmast beskrivas som ett relationsdrama mellan tre personer.

”Ett mordförsök”

Målsägandebiträdet Ulf Holst menade att 45-åringen skulle dömas för försök till mord, och Skellefteå tingsrätt lyssnade på målsägandebiträdets argument.

45-åringen döms nu för försök till mord och olaga hot (mot manliga målsäganden) och olaga förföljelse (mot kvinnan).

Påföljden blev sex års fängelse samt att 45-åringen ska betala 120 000 kronor till mannen och 20 000 kronor till kvinnan

Förutom två morddomar – båda gällande mord i Norsjö – är den här påföljden ett av de längsta fängelsestraff som Skellefteå tingsrätt utdelat på senare år.

”Är graverande”

Tingsrätten anser det bevisat att 45-åringen dels förföljt kvinnan genom att skicka ett stort antal kränkande och hotfulla sms-meddelanden, dels genom att först i sms uttrycka dödshot mot mannen och sedan jaga denne med bil längs gång– och cykelvägar intill gamla Brännanskolan.

Den åtalade har genom sitt agerande ”försökt att beröva målsäganden livet och gärningen har dessutom varit livsfarlig”, påpekas i domen.

Förnekade brott

Det är ”graverande” med ett mordförsök efter att 45-åringen under längre tid har hotat att döda målsäganden, tillägger tingsrätten.

Den åtalade förnekade såväl olaga förföljelse, olaga hot och försök till mord, där sistnämnda skulle ha varit en olyckshändelse där han själv i slutskedet blev hotad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa