Rikspolitiker är första maj-talare i Skellefteå: ”Min pappa är faktiskt från Jörn”

Han är förbundsordförande för HBT-socialdemokrater Sverige och brinner för jämställdhet, HBTQ-frågor och antirasism. Den första maj blir Sören Juvas den som ska hålla tal i Skellefteå för Socialdemokraterna.

23 april 2018 13:42

– Jag tycker det känns fint och ärofyllt på något sätt. Min pappa är faktiskt från Pärlström, Jörn och tillhör en släkt som har bott där jättelänge. Vi var ofta och hälsade på hos min farfar där under min uppväxt, säger Sören Juvas till Norran.

Han berättar att han frågade vem som skulle få prata i Skellefteå och om han inte kunde få åka dit.

– Det är ju roligare om man har en koppling till det område man ska prata i.

Talet har han börjat skissa på i huvudet, men att skriva det kommer han nog att göra i sista minuten.

– Jag ska prata om solidaritet och att inte ta allt för givet.

Mellan 2001 och 2010 var Juvas förbundsordförande för RFSL i Sverige.

Under den tiden fick han vara med om många lagändringar, så som möjlighet för homosexuella par att adoptera, insemination för lesbiska par och en sambolag som är lika oavsett om du har en relation med en man eller kvinna.

– Sören kommer in med HBTQ-frågor och det känns bra, för vi får en större bredd i våra första maj-tal, säger säger Tomas Teglund (S), IF Metalls valledare.

Han berättar att kommunalrådet Lorents Burman ska första maj-tala i Boliden och Skelleftehamn och att det därmed blir en mer lokal anknytning på talen där.

Förra året var det landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som talade i Skellefteå och året innan riksdagsledamoten och Skelleftebon Veronica Lindholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa