Rekordmånga ormbitna i juli

Antalet inrapporterade huggormsbett har varit rekordstort under juli. Giftinformationscentralen har haft närmare 230 förfrågningar under de senaste veckorna - den högsta noteringen för en julimånad under hela 2000-talet.

25 juli 2014 12:59

- Vi har inte gjort någon vetenskaplig tolkning av siffrorna. Men det är möjligt att det har att göra med vädret, säger Eva Olsson, överläkare vid Giftinformationscentralen.

- Värme och sol gör att fler människor är ute i naturen och det i sin tur ger fler möten med huggorm.

En tanke som stöds av Rasmus Hovmöller, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

- Jag har inga data att backa upp teorin med men den rimliga förklaringen är att fler människor befinner sig utomhus samtidigt som värmen gör att ormarna blir piggare. Då kan det här bli ett resultat.

Rekordmånad Under hela fjolåret fick Giftinformationscentralen 457 förfrågningar till sin telefonjour. En siffra som man är i paritet med redan nu med åtskilliga "orm-månader" kvar.

Även om inte alla frågor direkt handlar om huggormsbett kan Eva Olsson slå fast att det är ovanligt många fall i år.

- Det är vi säkra på. Det var ett normalt år ändå fram till juli. Men sedan dess har ormbetten ökat markant jämfört med tidigare år.

"Ta det lugnt" De som hör av sig till Giftinformationscentralen efter ett ormbett får i första hand rådet att söka sjukhusvård. Symptomen varierar från person till person och hur allvarlig reaktionen blir beror till största delen på hur mycket gift ormen hunnit spruta in.

- Man ska försöka ta det lugnt, låta den kroppsdel som blivit biten vila, gärna i högläge, säger Eva Olsson.

Att som i en del westernfilmer försöka suga ut giftet hjälper inte.

- Det fungerar inte. Man ska lämna bettstället i fred.

Dödsfall bland människor efter bett av huggorm är ytterst sällsynt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT