Stora Noliaområdet i Piteå är sig inte riktigt likt. En fotbollsplan finns nu på det ursprungliga området och det har inneburit omflyttningar. Dessutom har mässan säkrat vädret och valt att flytta stora scenen inomhus till Christinasalen.
Därtill finns det utvecklingar av utställarteman som fått namn som Jaktkojan, Skafferiet och Saluhallen.
Nästa slutsåld
–Årets mässa är i stort sett slutsåld. Det har som alltid blivit några återbud, säger projektledaren Peter Kattilasaari om utställarna under fredagens mediemöte.
Intresset för mässan är fortfarande stort. 2018 har antalet digitala förköp mer än fördubblats. Dessutom jobbar Storia Nolia på att öka antalet besökare som kommer mer än en dag under de nio dagarna mässan varar. Priset på en entré för hela veckan – ett flerdagarsband – har nu minskat kraftigt.
Piteå storebror
Piteå är nu faktiskt att betrakta som storebror i fråga om Stora Nolia. 2014 hade Piteå 94 000 besökare och 2016 98 000 besökare. Umeå hade 2015 99 900 besökare och två år senare var det 83 000 som kom.
Umeås ras 2017 hade en förklaring: den stavades etableringen av Ikea och köpcentret Avion. Men kanske inte bara det – de senaste åren har förändringen i köpmönster på grund av den digitala utvecklingen börjat påverka de fysiska butikerna.
– Stora Nolia har väldigt bra försäljning på plats, betonar Peter Kattilasaari.
En halv miljard
Senast en undersökning gjordes var 2013. Det året genererade Stora Nolia affärer för 400 miljoner kronor.
– På mässan finns det väldigt mycket som går att handla här och du får en möjlighet att presentera din produkt för 100 000 människor, säger Nolias avgående vd Tommy Abrahamsson som slutar den 31 augusti.
– Vi är till exempel den plats där du kan se alla husvagnar och husbilar på ett ställe. Många visar upp sina vagnar först här. Det är styrkan, fortsätter han.
Stora Nolias bedömning är att mässan nu genererar affärer för mellan 400-500 miljoner kronor.
– Att de tidigare säljrekorden slås gör att mässan kan fortleva, säger Erik Sävenberg, pressansvarig.
”Viktigt vara här”
Flitens lampa lyste över hela området på fredagen, Från Jörnträhus höll Gunnar Ölund, sälj- och marknadsansvarig, samt Roland Eklund, säljare på Norrbotten, att bygga upp företagets monter.
– Det är jätteviktigt att vi är här. Folk får ett ansikte hos oss och vi möter kunder, säger Roland.
Som Norran Affärsliv berättat har de senaste åren varit som en nystart för företaget som kan presentera en mängd nyheter.
– Att vara här är varumärkesbyggande. Nu kan vi visa att vi har bra fart igen och visa vilka vi är, förklarar Gunnar.
Som vanligt innehåller mässan mer än själva utställarna, med program och föreläsare, underhållning och en del politik då det är valår i år.