Oro för fel vård för papperslösa

Oron i vården är stor för att felbehandla papperslösa som söker vård, rapporterar SR Ekot. Få kan visa något id-kort och vissa lånar också andras patientkort. Men okunskapen om vad som gäller för papperslösa på sjukhusen är fortfarande stor, enligt Röda Korset.

5 april 2015 11:05

Vårdpersonal i landet varnar nu för konsekvenserna av att papperslösa som söker vård inte kan visa någon id-handling. Vissa av dem söker dessutom vård med lånade patientkort.

- Det här är ett stort problem för sjukvården. När man inte riktigt kan säkerställa vilken patient man har framför sig, säger Ann Hoflin vid Södersjukhusets patientkontor till Ekot.

Enligt henne kan konsekvenserna bli ödesdigra. Hon nämner förväxling av blodgrupper som exempel på när det kan gå illa.

Många nekas fortfarandeEn hel del papperslösa vet inte att de har rätt till ett eget patientkort. Det märker Röda Korset som hjälper folk att få kontakt med vården. Sandra Dolietis är sjuksköterska och gruppledare vid organisationens vårdförmedling i Stockholm.

- Många papperslösa ser på kortet som en mer betydelsefull värdehandling än det är. Kortet ger dig inte rätt till subventionerad vård, säger hon till TT.

Hinder för vårdDäremot kan det vara lättare att få en bokad tid om man har ett nummer att ange. För trots att lagen för vård till papperslösa har förbättrat situationen får många fortfarande inte hjälp. Ibland nekas folk vård just på grund av att de inte kan uppge ett personnummer.

- Många vårdgivare är fortfarande osäkra på vad lagen innefattar och vad papperslösa har rätt till. De bemöts med en viss misstänksamhet av vissa i vården, säger hon.

Hittills har Röda Korsets vårdförmedling för papperslösa i Stockholm inte fått kännedom om något fall där det här har lett till en vårdskada.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa