Oljesaneringen i älven fortsätter: ”Det rör sig om extremt små mängder”

På torsdagseftermiddagen uppstod ett oljeläckage från Skellefteå Krafts kraftstation i Krångfors. "Orsaken vet vi inte i nuläget, men vi håller på att sanera den olja som vi ser”, säger Johan Lundström, anläggningsansvarig för Krångfors kraftstation.

28 september 2018 11:05

Larmet om läckaget kom vid 15.30 på torsdagen och både Skellefteå Kraft och räddningstjänsten har sedan dess arbetat med att samla in de dryga 500 liter olja som läckt ut.

Till exempel har skärmar satts upp för att samla in oljan och material har lagts ut för att absorbera den.

Larm om farligt utsläpp i Krångfors

– Vi har våra rutiner kring hur vi agerar i såna här händelser och har tränat tillsammans med räddningstjänsten. Allt i larmkedjan har fungerat utan problem, säger Johan Lundström.

Hur ofta händer sådant här?

– Det är inte ofta, vi är väldigt förskonade från sådan här incidenter, det är tacksamt.

På grund av mörkret fick man göra ett uppehåll i saneringsarbetet under natten.

– Natten är svår, då kan man inte göra så mycket, men vi försöker ta oss in i turbinen just nu och vi jobbar på för fullt tills det klart, säger Johan Lundström till Norran strax före klockan 10 på fredagsförmiddagen.

Någon vecka bort

Johan Marklund, brandingenjör vid räddningstjänsten i Skellefteå, berättar att räddningstjänsten nu under förmiddagen ska placera ut en till omgång med absorbtionslänsar som suger upp oljeläckaget.

De nya länsarna läggs parallellt med de som redan placerats ut och ska samla upp den olja som eventuellt smiter förbi på grund av trycket i det strömmande älvsvattnet.

– Det rör sig om extremt små mängder. Utspädningseffekten blir ju enorm i det här fallet då de släpper på 50 kubik vatten i sekunden, säger Johan Marklund.

Efter att räddningstjänsten är klara lämnar de över ansvaret till Energiservice Skellefteå, som får hålla koll på när länsarna kan plockas bort.

Enligt Johan Marklund kan det vara någon vecka bort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa