”Alla vet vad det är och många har ätit den i alla tider”

”Kanelbullens dag är värd att uppmärksamma. Alla vet vad det är och många har ätit den i alla tider”, säger Maud Remahl.

Bullkalas. På Morellstigen, Erikslid, blev det stort firande av Kanelbullens dag. Foto: Karin Israelsson.

Bullkalas. På Morellstigen, Erikslid, blev det stort firande av Kanelbullens dag. Foto: Karin Israelsson.

Foto: Foto: Karin Israelsson.

Not Found2016-10-04 17:15

Hennes eget sätt att fira Kanelbullens dag var att baka 195 kanelbullar, ställa upp ett bord strax utanför kvartersgården på Morellstigen där hon bor och bjuda alla förbipasserande på kaffe och nybakta bullar.

– Hon är helt fantastisk, säger Lars Svedberg om Maud Remahl och låter sig väl smaka.

För bullkalaset är ingen engångsföreteelse. Maud Remahl är nämligen bovärd på Erikslid och brukar ordna aktiviteter för de boende. Bland annat har hon kafé varannan fredag.

– Men det här med kanelbullens dag sker i privat regi, påpekar hon och packar ner ett par bullar i en påse till en granne.

För Maud är bakning ett stort intresse. Hon har tidigare haft kafé och säger att hon älskar att baka. Och enligt de hyresgäster som mumsade på hennes bullar, är hon också en fena på aktiviteter.

– Hon är världens duktigaste på att ordna en massa grejor, intygar Siv Bohman.

När det gäller bullarna så menar Maud Remahl att det hör till goda traditioner.

– Det är en tradition som jag tycker att vi ska bevara. Sedan är det roligt att göra någonting extra för de som bor här, säger hon och ler.

FAKTA/Kanelbullens dag

1999 instiftades kanelbullens dag av Hembakningsrådet. Sedan dess firas dagen den 4 oktober varje år. Bakgrunden var att Hembakningsrådet ville fira sitt eget 40-årsjubileum. Man ville också hylla hembakartraditionen genom att lyfta fram ett älskat bakverk samt skapa en tradition som alla kan delta i.

Kanelbullen, som också brukar kallas för kanelsnäcka består av vetedeg som kavlas ut och täcks med smör, kanel och strösocker. Sedan rullas degen ihop, skärs i bitar, penslas med ägg och garneras med pärlsocker innan de gräddas i ugn.

Hembakningsrådet vill inspirera alla till bakning och bidrar bland annat med recept och goda råd. Man ordnar också tävlingar i design av kanelbullar och vartannat år utser Hembakningsrådet Årets hembakare.

Källa: Hembakningsrådet.

Det är roligt att göra någonting extra för de som bor här.

undefined
Bullkalas. På Morellstigen, Erikslid, blev det stort firande av Kanelbullens dag. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Gott! Lars Svedberg lät sig väl smaka: ”Maud är en helt fantastisk människa”, säger han. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Hämtfika. Maud Remahl packar ett par bullar som Siv Bohman får med sig hem. Foto: Karin Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om