Musikläraren Birgitta Holmström började med att berätta om musikskolans utveckling från starten 1969 till idag. Några milstolpar var flytten till musikens hus 1988 och omvandlingen till kulturskola 2017.
– Storhetstiden var på 80-talet. Då fanns det stråkorkester, olika körer, blåsorkester och storband, berättade hon.
Birgitta och hennes kollegor hade även roat sig med att göra en beräkning över hur många som gått här genom åren. Den landade på 1 750 elever, plus körsångare och orkester.
Hon konstaterade att kulturskolan är viktig och fick medhåll av Eleonore Hedman, verksamhetschef kommunal utveckling.
– Kultur bidrar till ett samhälles tillväxt och attraktivitet. Där det finns kultur är det också attraktivt att leva och bo, sa hon, och gav flera exempel från historien.
Förutom musik inrymmer kulturskolan numera även dans och film och foto. Bland personalen finns planer på att starta ännu fler grenar i framtiden.
Det kunde besökarna ta del av i det framtids- och visionsrum som gjorts i ordning. Där var berättande, teater, bild och digitalt skapande några av idéerna som presenterades.
Några av kulturskolans elever var också på plats för att spela, sjunga, dansa och berätta. I ett av rummen satt Ebba Rendahl och Filip Eriksson och spelade gitarr respektive bas.
Båda har spelat sedan i fyran.
– Lärarna är jätteroliga och så är det roligt att spela instrument, tycker Filip.
Även om de knappast kommer att jobba med musik så är det något de gärna vill fortsätta med i framtiden.
– Jag vill spela på fritiden, säger Ebba.
Just att möta eleverna på deras nivå är bland det viktigaste man kan göra som musiklärare, tycker Birgitta, som också är glad över att Norsjö kommun har valt att satsa på kulturskolan:
– Vi är privilegierade som får jobba här. Vi brukar säga att vi har världens bästa jobb som får träffa och inspirera elever.