Nordea backar om Swish, men inte SEB

Polisen varnar för att personer med skyddad identitet kan få sitt namn avslöjat av betaltjänsten Swish - förutsatt att personen är ansluten till tjänsten med hjälp av mobilt bank-id från Nordea, skriver Ny teknik.

21 september 2016 18:05

Tidningen Ny Teknik har rapporterat om Nordeakunder med skyddad identitet som riskerar att få sina namn röjda om de ansluter sig till betalappen Swish. Nu säger Anders Edlund, produktansvarig för Swish på Nordea, att banken planerar att ändra systemet för att dölja namn på personer i den utsatta gruppen.

- Vi har omvärderat vårt tidigare beslut. I och med det här har det blivit synligt att det finns ett behov, även om behovet för dem med skyddad identitet verkar olika. Vi anser att det blir mindre risk för missförstånd om hur tjänsten fungerar, säger Edlund till TT.

"Lösning vi har"Swedbank, Handelsbanken och Länsförsäkringar döljer namnen på personer med skyddad identitet som är anslutna till Swish, enligt respektive banks presstjänst, men inte Icabanken och SEB. Anna Helsén, presschef på SEB, förklarar att beslutet bottnar i att de som skickar pengar ska känna sig säkra på att pengarna kommer till rätt person. Hon säger också att banken upplyser kunderna om att namnet visas.

- Det vore såklart bäst om det inte på något sätt gick att koppla ihop nummer och namn när det gäller de här personerna. Men man ska också komma ihåg att för att få fram ett namn måste man redan ha tillgång till numret, säger Helsén till TT.

TT: Ni planerar inte att ändra?

- Det är den lösning vi har nu, säger Helsén.

Icabanken resonerar på ungefär samma vis som SEB och rekommenderar kunder med skyddad identitet att hantera överföringar via sitt bankkonto.

I ett skriftligt uttalande säger Emelie Ericson, pressansvarig på Icabanken, att tjänsterna de erbjuder kontinuerligt utvärderas.

"Vi kommer även se över om detta är något vi bör ändra på."

"Utsättas för risk"Lennart Stenhammar vid Stockholmspolisen är kritisk mot att Swish visar namnen på personer med skyddad identitet, men understryker att polisen uppmanar gruppen att undvika betaltjänsten.

- Om man har skyddade personuppgifter vill man ofta inte bli hittad. Om personer inte har hunnit flytta till en hemlig ort kan det bli följder, säger Stenhammar till TT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT