Maxvikten på vägarna blir tio ton högre

Riksdagen har klubbat igenom en ny bärighetsklass för vägarna i Sverige. Den totalt tillåtna maxvikten höjs med tio ton.

5 maj 2017 12:02

Framöver kommer fordon som väger mer än vad som tidigare varit tillåtet att rulla på de svenska vägarna. Under onsdagen röstade riksdagen ja till regeringens förslag om en ny bärighetsklass för vägar, kallad BK4. Beslutet gör det möjligt att ta lastbilar som väger upp mot 74 ton i bruk från den 1 juli. Tidigare har maxgränsen legat på 64 ton.

– Vi är oerhört glada för effektivare transporter, minskade utsläpp, ökad trafiksäkerhet och bättre konkurrenskraft för våra företag i norra Sverige, säger Susanne Wallin, vd Norrbottens Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Det blir tillåtet att köra med den nya vikten på alla vägar i Sverige som Trafikverket anser klarar påfrestningen. Innan riksdagen röstade genom beslutet ändrade de motivtexten till propositionen, så att endast sakliga argument som bärighet ska få ligga som grund för vilka vägar som ska klassas som BK4.

– Det återstår att se vilka vägar som Trafikverket beslutar att de ska öppna för 74 ton. Vi ser nu fram emot att de gör det möjligt för företag att koppla upp sig mot det finska vägnätet och ta emot transporter med en max last på 74 ton, säger Susanne Wallin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Nilsson