Liv och rörelse i Bonnstan

Den traditionella kyrkhelgen blev välbesökt och på marknaden fanns en hel del att se, göra, köpa och smaka på. ”Palten var god och nu sitter vi och njuter av folkmusiken”, säger besökaren Ingrid Hägglund.

30 juni 2018 16:55

Solen sken över Bonnstan och utanför kyrkstugorna satt spelmän och höll stämningen på topp med att spela traditionell folkmusik. På marknadsborden fanns allt från virkade hattar, smycken, film på bondska, varmrökt röding och palt till försäljning. Och många köade för att mätta sina magar.

Aktiviteter hela helgen

– Vi har 250 kilo palt som ska kokas under dessa två dagar och försäljningen går alldeles strålande, säger Peter och Camilla Bäcklund som kokade och sålde palt för Kågedalens AIF.

Redan på fredagkväll startade kyrkhelgen med Buskspel och folkmusik i sommarnatten spelades i Landskyrkan. Skellefteå museums bonnstakammare 304 stod under helgen öppen för visning och många ville lyssna då lokalhistorikern Ulf Lundström berättade om hur livet i kyrkstan var på 1800-talet.

– Bonnstan var en social träffpunkt med många olika evenemang. Det var ett centrum för handel med tre stora marknader per år, berättar han.

Sven-Erik och Viola Pettersson berättar att de gärna skulle vilja ha en egen kammare men nöjer sig med att bo i närheten av Bonnstan.

– Vi är intresserade av historia och det är så fantastiskt fint här med alla charmiga kyrkstugor. Nu ska vi traska vidare på marknaden och lyssna på spelmännen som sitter här vid stugknuten. Kyrkhelgen är verkligen en av höjdpunkterna på året, säger Viola med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Kvist