Kritikstorm mot julgranen i Lövånger: ”Går knappt att hitta en fulare gran”

När Lövångersbon Sigvard Lundberg publicerade en bild på Facebook på granen som satts upp på bygden, så lät inte reaktionerna vänta på sig. ”Jag hoppas de tar ner den fort. Jag tror säkert att Lövånger blivit känt, men inte av rätt anledning”, säger Sigvard Lundberg.

21 november 2016 13:50

Han publicerade bilden på Facebook vid lunchtid i lördags. Två dygn senare hade bilden fått närmare 370 reaktioner, knappt 200 kommentarer och delats över 40 gånger.

– Det har varit nästan uteslutande negativt, ”en skam för Lövånger” och så vidare. Det finns till och med internationella uttalanden om att granen är det gräsligaste de sett, säger Sigvard Lundberg.

Hade du trott att det skulle bli så stor uppmärksamhet kring din bild?

– Både och. Kanske inte att så många skulle bry sig, men att folk skulle tycka den är gräslig stod utom alla tvivel, säger Sigvard Lundberg som inte skräder orden över trädet som rests i parken vid kyrkan.

– Den är gräslig, det går ju knappt att hitta en fulare gran. Det är nog svårt, man undrar hur de har tänkt. Jag hoppas de tar ner den fort. Det är ju bättre att bära bort den än att vi ska ha kvar den. Det är ingen bra reklam för Lövånger.

Läs också: Slut med kommunala julgranar – även på torget i Skellefteå

Han tycker att juldekorationerna har varit bra tidigare år.

– Då de har satt upp granen har det varit bra. Men jag har svårt att tro att det skulle kosta mer än 10 000 kronor när kommunen sätter upp den. Nu, när en förening får pengar för det, så är det väl bara en fråga om att få dit den för att få pengar. Såga ner den!

”Fantastiskt vad en ful gran kan engagera”

Evy Andersson är ordförande i Lövångerbygdens utveckling, föreningen som rest granen. Hon har sett bilden på granen och kommentarerna till den.

– Det är fantastiskt vad en ful gran kan engagera. Man kanske borde använda det som dragplåster i ett annat ärende nån gång, säger hon och fortsätter:

–Det finns de som tycker att föreningen inte ska få något bidrag, men det kostar lika mycket att sätta upp en ful gran som att sätta upp en fin gran. Det är en jätteful gran, gammal och trött. Den höggs ner i skogen, grenar gick av och så fick den fler skavanker under transporten. Men den gör en sista tjänst, den håller upp en ljusslinga. Den ser förfärlig ut på dagen, men fin på kvällen när den jättesnygga ljusslingan gör så att man inte ser granen. Det blir bara mörkare och mörkare, så den kommer att vara snyggare en längre tid och fulare en kortare tid.

Läs också:  Trots reaktionerna om julgranar utanför centrum – bara fyra har ansökt om bidrag

Evy Andersson tror att den totala kostnaden för granen, inklusive transporten och pyntandet av den, kommer att hamna på cirka 10 000 kronor.

–Det blir inte mer i alla fall, det är första gången det är så här. Föreningen ska redovisa sina utlägg och gör den det billigare så får den mindre pengar i bidrag om jag har förstått det rätt. Granen har hämtats en bit härifrån och har transporterats hit med en skogsmaskin. Det kommer att behövas en skogsmaskin när den ska härifrån också. Och så har det använts skylift för att få upp ljusslingan.

Evy Andersson medger utan omsvep att det rör sig om en ful gran.

– Det kan ha varit en liten miss och att den sedan dessutom for illa när den transporterades hit. Men man kan se det ur en miljösynpunkt – att man tar hänsyn till skogen genom att ta den gamla granen ur den. Men det var inte tänkt så. Det var tänkt att den skulle vara fin, men den blev inte det. Men den gör sitt jobb. Vi skulle gärna vilja ha hjälp att välja ut en snygg gran nästa år. De som kritiserar får hemskt gärna hjälpa till.

Har det varit någon positiv kritik kring granen?

– Jo, jag såg igår att någon hade tagit en bild på den på kvällen och som tyckte den lyste jättesnyggt. Den kommentaren tryckte jag ”gilla” på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Eriksson

Ämnen du kan följa