Vänsterpartiet påverkar statistiken

Vänsterpartiet sticker ut i dubbel bemärkelse. De har störst kvinnlig representation av alla partier i Skellefteås kommunfullmäktige samtidigt som de är den partigrupp med högst medelålder.

13 november 2018 06:15

Agneta Hansson, partiets gruppledare, är glad åt att de kan bidra till att göra Skellefteås fullmäktigeförsamling mer jämställd. Däremot är hon lite ner bekymrad över den höga medelåldern i partigruppen.

– Där får jag ta på mig skulden. Det är jag som drar upp medelåldern, samtidigt som jag hela tiden pratar om föryngring. Det är så viktigt att släppa in unga människor i politiken, men ibland blir jag orolig för att alla inte har så hög tilltro till yngre människor, säger Agneta Hansson som var 61 år på valdagen, men som nu har hunnit fylla 62 år.

Agneta Hansson är självkritisk och menar att partiet är för dåliga på att lyfta in unga människor i politiken.

– Efter nästa val hoppas jag att vi kan vara den yngsta partigruppen.

Vänsterpartiet har inskrivet i sina stadgar att minst hälften av partiets representanter ska vara kvinnor. En skrivning som hon nu menar avspeglar sig i partiets representation i Skellefteås fullmäktige, där fyra av sex ledamöter är kvinnor.

– Det är viktigt att alla åldrar och könsidentiteter är representerade för att belysa varje fråga på så många sätt som möjligt.

Hur ser förväntningarna ut inför de kommande fyra åren i Skellefteås kommunfullmäktige?

– Nu sitter vi i en position där vi kan driva politik. Jag hoppas att Skellefteborna kommer att märka skillnad, till det positiva.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa