Tankkort och miljonrullning gav två nomineringar

Norran har nominerats som två av tre mindre dagstidningar till det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden. ”Det känns helt unikt”, säger Lennart Enkvist, som nominerats för granskningen av tankkortshärvan i Malå.

7 mars 2019 14:06

Guldspaden är ett årligt pris som delas ut till granskande journalistik av Föreningen Grävande Journalister. Det är det mest prestigefyllda svenska pris man kan få som granskande journalist. De nominerade avslöjades i dag vid en livesänd presskonferens.

Ett drygt 20-tal bidrag från hela landet hade skickats in till Guldspadens kategori Mindre dagstidning varav fyra var från Norrans redaktion.

– Det känns helt fantastiskt. Ett kvitto på att vi gör något bra. Att två av tre nomineringar går till Norran känns helt unikt, säger Norrans reporter Lennart Enkvist.

Ett av bidragen som nominerades var Miljonrullningen som Jenny Petersson och Anna Wikner arbetade med under 2017 och 2018. Det handlade om hur kommunens byggnationer blivit betydligt dyrare än budgeterat.

Tankkortsstrul

Jenny Petersson var även involverad i granskningen av tankkorten i Malå tillsammans med Lennart Enkvist. En granskning som lett till ytterligare granskningar i kommunen och en polisanmälan.

– Det känns helt overkligt roligt och det är verkligen ett tecken på att satsningar på grävande journalistik lönar sig. Jag tror inte detta hade varit möjligt utan en riktad satsning på granskningar, säger Jenny Petersson.

– Det ligger mycket hårt arbete bakom granskningarna men vi har känt hela vägen, i alla granskningar, att vi har haft läsarna med oss – och det är dem vi jobbar för. Det gör det värt allt slit. Jag vill gärna uppmana läsarna att fortsätta komma med fler tips, tillägger hon.

Här kan du läsa några av artiklarna:

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Nohlgren

Ämnen du kan följa