"Jag har över 300 flygtimmar i det planet"

Klas-Göran Berg var pilot i olycksplanet dagen innan kraschen. Få kände till planet så bra som honom. När han flög och sedan parkerade planet för natten var allt som det skulle skriver Västerbottens-Kuriren.

20 juli 2019 19:30

På söndagen var han tillbaka hemma i Tuvträsk utanför Lycksele. Han låg och läste en bok när han nåddes av beskedet om den fruktansvärda tragedi som inträffat.

– Det var en släkting som ringde och var orolig för att jag hade förolyckats. Sedan gick jag in på sociala medier och skrev att jag var okej, berättar Klas-Göran Berg för VK.

Han är 52 år och en rutinerad och erfaren pilot som numera har sin stora hobby som yrke. Han tog flygcertifikat på 1990-talet och har nu totalt över 2 000 flygtimmar.

Han har i många år flugit åt Umeå fallskärmsklubb och kände de omkomna.

Berg var en av de första som flög olycksplanet när det köptes in av fallskärmsklubben och utbildades och lärde sig planet av en representant för det företag som sålde flygplanet.

- Jag har över 300 flygtimmar i det planet, säger Berg som även flyger brandflyg i länet.

På lördagen flög han fallskärmshoppare hela dagen.

– Vi har tillstånd att flyga på Umeå flygplats från klockan 10.00 på helgerna. Jag flög mellan klockan 10.25 och 17.30. Totalt blev det fem lyft med andra hoppare än de som förolyckats.

Klas-Göran Berg har aldrig noterat något som han upplevt som konstigt med planet när han flugit olycksplanet. Det var inte heller någon avvikelse mot det i lördags och det överensstämmer med granskningsbeviset som utfärdades i juni i år och säger att maskinen är servad och underhållen enligt alla krav som finns i underhållsprogrammet.

Liksom andra funderar Klas-Göran Berg på vad det var som gick snett och orsakade olyckan?

Han har berättat för Svenska fallskärmsförbundet om sina flygningar på lördagen och att han inte upplevde något konstigt. Haverikommissionen har han ännu inte haft någon kontakt med.

När VK pratar med Klas-Göran Berg har det gått några dagar sedan tragedin. Han är chockad och tagen över det som hänt.

– Det drabbar en hel stad och jag lider med alla som förlorat en anhörig.

Han deltog i den minnesstund som fallskärmsklubben anordnade på flygplatsen och han var även med i minnesstunden i Umeå stadskyrka.

Klas-Göran Berg är numera pilot till yrket och har sitt jobb i USA.

– Jag är anställd av Trans States Airlines som flyger åt United Airlines med 600 anställda piloter. Jag flyger inrikesflyg med passagerare.

I sommar har han kommit hem till Tuvträsk för att ägna en del av sin ledighet år att flyga och det förändras inte av den tragedi som inträffat. I helgen flyger han brandflyget i länet.

Roland Edlund/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa