Flashback-identiteter uppges röjda

Researchgruppen har tillgång till dolda användaruppgifter från diskussionsforumet Flashback, uppger gruppen på Twitter. "Fast det är inget nytt. Vi har sagt det tidigare. Tror den är ganska spridd då den kom från flera håll", svarar gruppen på en fråga från P3 Nyheters Emanuel Karlsten.

10 september 2014 19:48

Hur Researchgruppen kommit över de hundratusentals användaruppgifterna från Flashback avgör om det är lagligt eller inte, menar Christopher Kullenberg, forskare i vetenskapsteori och IT-expert vid Göteborgs Universitet.

- Har man hackat sig in för att komma över uppgifterna är det ett solklart dataintrång. Har man bara fått uppgifterna överlämnade är det inte det.

- Men det finns också en gråzon som använts tidigare där man klarat att anropa systemet och sedan kunnat hämta ut den information som funnits tillgänglig, säger Christopher Kullenberg.

Researchgruppen har under veckan fått uppmärksamhet för sitt samarbete med Expressen, där man avslöjat att flera Sverigedemokrater anonymt skrivit rasistiska saker i kommentarsfält.

Diskussionsforumet Flashback har i dag hundratusentals medlemmar som diskuterar en mängd olika ämnen på nätet - exempelvis teknik, spel, relationer, politik, brott och sex.

På Twitter uttrycker flera personer oro över hur användaruppgifterna hanteras.

"Det finns förutom hat och vansinne väldigt mycket sköra människors mest hemliga bekännelser på Flashback. Hoppas Researchgruppen minns det. Jag är faktiskt lite skakad", skriver Jack Werner, som driver Metros Viralgranskare, rapporterar Dagens Media.

Martin Fredriksson från Researchgruppen bekräftar uppgifterna för Nyheter24.

- Ja, vi har den, vi har haft den ett halvår ungefär. Vi har fått den från olika håll via mejl. Vi har uppgifter till ett par hundratusen konton, säger Martin Fredriksson till Nyheter24.

Han säger att gruppen diskuterar samarbeten med olika tidningar.

- Men vi hoppas hitta saker om makthavare och politiker. Det vore journalistiskt tjänstefel att inte använda uppgifterna.

En annan fråga är om Researchgruppen har rätt att upprätta ett eget register med de nya uppgifterna.

- Det kan vara ett brott mot personuppgiftslagen, säger Christopher Kullenberg.

TT: Finns det en möjlighet till fullständig IT-säkerhet?

- I absolut mening är svaret nej. Inte ens Apple klarade ju av att hålla total säkerhet.

TT: Ska användarna vara mer försiktiga när de lämnar ut uppgifter på nätet?

- Man ska aldrig skylla på användarna. Ansvaret ska finnas hos Flashback, Apple och de som hanterar användarnas uppgifter. De ska garantera säkerheten. Men brotten utförs av den som stjäl och hackar sig in.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT