Skellefteå Kraft säljer nu utrustningen i den nedlagda pelletsfabriken Biostor i Storuman till ett företag i Bosnien Herzegovina. – Även om vi är långt ifrån att få tillbaka hela investeringen så är det positivt att vi nu har ett avtal om en försäljning av utrustningen. Att ha anläggningen i viloläge kostade oss stora summor varje år, säger Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå Kraft.
Försäljningen till företaget INTGED BH d.o.o gäller all maskinutrustning för produktion av värme, el och pellets. INTGED har för avsikt att montera upp utrustningen i staden Livno. Överlåtelsen sker i februari 2016.
Fabriken i Storuman, som invigdes 2008, kunde producera drygt 100 000 ton biopellets per år och var en investering på närmare en halv miljard kronor.
– I samband med den finansiella krisen 2011 rasade elpriserna och det uppstod en stor prispress på energimarknaden. 2012 lades fabriken i Storuman i viloläge och 2013 hamnade den i malpåse, berättar Hans Kreisel.
Trots att fabriken var stängd drogs Skellefteå Kraft med en driftkostnad på cirka 20 miljoner kronor per år.
– Vilket var en ohållbar situation. Man kan inte hålla på med att kasta goda pengar efter dåliga pengar så vi letade efter en köpare som var villig att fortsätta driften. Men det finns idag en överproduktion av biopellets i hela världen så ingen var intresserad.
Däremot har intresset för utrustningen varit stort och många har besökt anläggningen i Storuman. De största utmaningarna för potentiella köpare har varit risker i form av anläggningens komplexitet, enskilda delars konstruktion och kostnaden för demontering och transport av utrustningen. – Nu är vi glada för att INTGED ska använda utrustningen för att producera förnybar energi i Bosnien Herzegovina, säger Hans Kreisel.
När affären med INTGED slutförs i februari kommer de att genomföra nedmonteringen under 6-8 månader.
Fastigheten som utrustningen är inrymd i ingår inte i köpet och Skellefteå Kraft har inga planer på att använda lokalerna för eget bruk. Idag finns tre externa hyresgäster i lokalerna och ett arbete inleds nu för att se över vad som ska hända med fastigheten när utrustningen är demonterad.
– Jag tror att Storumans kommun har en del idéer kring det.
När det gäller biopelletsfabriken i Hedensbyn har Skellefteå Kraft dragit ner produktionen där från 115 000 ton per år till 40 000 ton.
– Det räcker för att täcka vårt eget behov och vi har inga planer på att dra ner på den produktionen. Nu klarar vi att hålla produktionskostnaden på samma nivå som inköpspriset för importerad pellets.
Visa av de dyrköpta erfarenheter från SEKAB och Biostor har Skellefteå Kraft ändrat sitt sätt att hantera investeringsbeslut.
– Nu granskas alla större investeringsärenden av flera ögon än tidigare och vi gör en mer noggrann omvärldsanalys. Men även i framtiden ska vi våga ge oss in på nya områden. Se bara på bredbandet och fjärrvärmen som visade sig vara helt rätt investeringar och satsningen på vindkraften går också jättebra, avslutar Hans Kreisel.