Dödsolycka bakslag för rymdturism

Myndigheter i USA inleder en utredning om den dödliga olyckan med Virgin Galactics rymdfarkost Spaceship 2. Olyckan kan innebära ett förödande bakslag för rymdturismen.

1 november 2014 18:54

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten anlände på lördagen till Mojave i delstaten Kalifornien för att inleda en utredning av kraschen, meddelar en talesperson. Bolaget Virgin Galactics huvudägare Sir Richard Branson, som anlände samtidigt, sade att man "ska lära sig av vad som gick fel".

Men dödsolyckan kan innebära ett ordentligt bakslag för den unga industrin. Enligt en expert som nyhetsbyrån AFP talat med kan starten av kommersiella rymdturer fördröjas flera år.

- Vi kommer knappast se några kommersiella turistturer i rymden nästa år och sannolikt inte på flera år efter det här, säger Marco Caceres, rymdforskare och chef för den Washingtonbaserade försvars- och flygtankesmedjan Teal Group.

Pilot omkom Farkosten störtade under en provflygning över öknen i Kalifornien i fredags. En pilot omkom och en annan skadades svårt vid olyckan. Megakoncernen Virgin Group - där Virgin Galactic ingår - ägs av den 64-årige brittiske miljardären Branson som har hoppats kunna erbjuda rymdturism redan nästa år. När beskedet om olyckan kom uttryckte Branson sin bestörtning men betonade samtidigt att arbetet med rymdturism kommer att fortsätta.

"Vi har alltid vetat att vägen mot rymden är extremt svår - och att alla nya transportsystem i sin begynnelse tvingas hantera dåliga dagar. Rymden är hård - men värd det.", löd ett uttalande från Branson på väg till olycksplatsen.

Kondoleanser från Sverige Karin Nilsdotter, vd för rymdsatsningen Spaceport Sweden, uttalar sig i samma anda.

- Att bana nya vägar inom rymdflygning är inte riskfritt utan tyvärr får vi såna här stunder och det prövar oss, säger hon till TT.

Omkring 800 personer hade redan betalat eller delbetalat för att få resa med Spaceship 2. Farkosten uppges vara byggd för att kunna stiga till uppåt elva mils avstånd från jorden.

Bolaget har tidigare sagt att resorna skulle kunna starta till våren, med biljettpriser på uppåt en kvarts miljon dollar (drygt 1,8 miljoner kronor).

Men förseningar har varit mer regel än undantag i flera år i denna osäkra bransch. Virgin och Spaceport Sweden i Kiruna skrev ett samarbetsavtal 2009, med målet att få igång rymdresor från Sverige 2012.

- Självklart blir det ett avbräck nu. Nu måste utredningen ha sin gång. Vad som sedan händer är för tidigt att spekulera i. Vårt fokus är självklart att stötta våra vänner och kolleger i Mojave och ta oss igenom det här, säger Karin Nilsdotter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa