Förmådde flickor begå grova övergrepp på sig själva: ”Straffvärdet över sex års fängelse”

Via olika kontaktforum fick den då 15-årige Skelleftepojken kontakt med flickorna. Där förmådde han dem att begå grova sexövergrepp på sig själva. Nu döms han bland annat för två fall av grov våldtäkt mot barn.

15 april 2019 17:00

Straffvärdet för brotten är över sex års fängelse, påpekar Skellefteå tingsrätt i måndagens dom.

Men eftersom Skelleftepojken var så ung när sexbrotten begicks senhösten 2016 så väljer tingsrätten sluten ungdomsvård i ett år och tre månader istället för ett längre fängelsestraff. Sistnämnda kan bara bli aktuellt om rätten hade funnit att det fanns ”synnerliga skäl” att döma en så ung person till fängelse.

Norran berättade i vintras om de grova brottsmisstankarna mot den i dag 17-årige pojken.

Nu döms han alltså för två fall av grov våldtäkt mot barn. Det finns två målsägande flickor som var i tio-årsåldern när övergreppen inträffade hösten 2016. Till dessa två ska 17-åringen betala 145 000 respektive 160 000 kronor i skadestånd.

”Han har visat särskild hänsynslöshet mot målsägandena och därför ska våldtäkterna bedömas som grova”, skriver tingsrätten.

Vissa medgivanden

17-åringen förnekade grov våldtäkt mot barn men medgav att det i ett av fallen var ett grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Skelleftepojken döms även för bland annat försök till våldtäkt mot barn, två fall av grovt barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt sexuellt ofredande. Även nämnda brott begicks under hösten 2016.

Åklagare Petra Lundberg: Det är grova våldtäktsbrott med tanke på offrens låga ålder, vad de förmåtts göra på sig själva och att det förekommit kränkande inslag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Berggren

Ämnen du kan följa