Erkänner brott mot griftefriden

Kroppen efter den försvunne 29-årige Kirunabon hittades sent på onsdagskvällen. Just nu pågår häktningsförhandlingar i Gällivare tingsrätt. Två av männen erkänner nu att de har hanterat kroppen, rapporterar Norrbottens Media.

16 augusti 2019 11:47

Under fredagens häktningsförhandling erkänner nu två av de misstänkta männen, 37 och 38 år, brott mot griftefriden.

– Båda erkänner att de har hanterat kroppen. På vilket sätt kan jag inte kommentera, säger vice chefsåklagare Anna Bergström.

Samtliga tre män förnekar mordanklagelsen.

En häktningsförhandling skedde redan under torsdagseftermiddagen. Det var den 28-årige mannen som nu är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Samtliga tre var tidigare häktade som misstänkta för människorov.

Häktningsskälet är att mannen på fri fot kan försvåra utredningen men också för den så kallade tvåårsregeln, vilket betyder att det för brottet mord inte har en lindrigare straff än fängelse i två år.

Enligt 28-åringens försvarare, advokat Lars Grönberg förnekar hans klient brott.

På förmiddagen häktades även de andra två männen, båda är nu på sannolika skäl misstänkta för mord och brott mot griftefriden.

Häktningsförhandlingarna sker på ett något annorlunda sätt. Målet ägs så att säga av Gällivare tingsrätt där beslutet om häktning tas.

Åklagaren sitter med på videolänk från åklagarkammaten i Luleå och de tilltalade männen följer häktningsförhandlingen via video från häktet i Luleå.

Åklagaren ska väcka åtal senast den 29 augusti men utredningen väntas pågå ytterligare någon månad innan en rättegång kan ske.

Tommy Lundqvist/Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa