Våldtäkten på toaletten 20-årige mannen döms till två års fängelsestraff

Han utnyttjade kvinnans funktionsnedsättning – och hade samlag med henne inne på toaletten. Nu döms 20-åringen för våldtäkt till två års fängelse.

29 oktober 2015 11:44

Enligt åklagare Jonas Fjellström visar förundersökningen att den 20-årige mannen haft samlag med kvinnan inne på en toalett på en restaurang i Skellefteå mitt på dagen den 13 september.

Det ska inte ha förkommit något våld eller hot, istället ska mannen ha utnyttjats kvinnans sjukdom och funktionshinder och att hon på det sättet befunnit sig i en ”särskilt utsatt situation”.

20-åringen förnekar brott

Mannen har i förhör medgivit att han haft umgänge med kvinnan men att han förnekar brott.

Vid rättegången förra veckan spelades tidigare videoförhör med kvinnan upp i rättssalen. På grund av hennes funktionshinder hördes hon inte i rätten.

I förhören berättar kvinnan att mannen ska ha lurat in henne på toaletten och därefter haft samlag med henne, något som hon inte ville.

Mannen förklarade vid rättegången att han inte på något sätt tvingat sig på kvinnan, istället ska hon ha gått med på att ha samlag.

Nu döms 20-åringen för våldtäkt till två års fängelse.

Skellefteå tingsrätt beslutar också att mannen ska utvisas ur landet efter avtjänat straff och han får inte återvända före hösten 2025.

Han ska också betala 100 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

”Inte varit pådrivande”

Tingsrätten menar att mannen måste ha insett att kvinnan, utifrån den tydliga funktionsnedsättningen, befunnit sig i en ”särskilt utsatt situation”.

Rätten menar också att det inte finns tecken på att kvinnan ”själv varit den pådrivande för att få till stånd ett samlag”.

Därför döms 20-åringen för våldtäkt.

Mannen har utnyttjat kvinnans sjukdom och funktionshinder och att hon på det sättet befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Våldtäkten på toaletten: Offret behövde inte bli förhörd – använde video
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa