Ofredanden vid festival: Första åtalet har väckts - brottsoffret är okänt

Nu har en yngre man, bosatt i Skellefteå, åtalats för sexuellt ofredande i samband med sommarens Trästockfestival i Skellefteå.

25 augusti 2016 17:18

Norran har tidigare berättat att det kom in sammanlagt 14 anmälningar om misstänkta sexuella ofredanden under festivalen på Nordanå i Skellefteå.

Av dessa har polisen kunnat arbeta vidare med sju anmälningar, berättade polisen Charlotte Burlin i Norran den 18 augusti.

Nu har Fredrik Henriksson vid åklagarkammaren i Umeå väckt åtal mot en yngre man som misstänks för sexuellt ofredande, alternativt ofredande, den 23 juli.

”Sexuella integriteten”

– Han har ofredat en okänd kvinna genom att ta på henne mellan hennes ben, vilket kunde förväntas kränka hennes sexuella integritet. Alternativt handlar det om ett ofredande, sammanfattar åklagaren i åtalet.

19-åringen har i polisförhör förnekat brott. Dessutom är detta en av utredningarna där polisen inte lyckats få tag i någon målsägande.

Ett ovanligt åtal

Det är ovanligt att det väcks åtal vid personrelaterade brott där det inte finns någon målsägande.

Åklagaren gör ändå bedömningen, utifrån vittnesuppgifter, att Skellefteå tingsrätt ska pröva 19-åringens skuld.

I förhör har vittnet berättat att hon efter händelsen försökte få kontakt med kvinnan ”men fick inget svar, hon gick sedan iväg med sin pojkvän”.

Har efterlyst brottsoffer

Vittnet som ska höras är med i den ideella trygghetsorganisationen ”Nattskiftet” som samarbetar med festivaler och artister.

Polisen i Skellefteå har tidigare via Norran efterlyst unga kvinnor som drabbades av sexuella ofredanden i samband med festivalen.

Sexofredade på festival: Flera offer söks av polis - försvann efter brottenSexbrott på festivalen: Så många män utreds för sexuellt ofredande
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa