Kuppen mot Swedbank: Björnligan-varning när de gömde sig banken - och stack med alla mynt

Teorin är följande och liknar nästan lite Björnligan: de två männen stannade kvar på Swedbank efter stängningsdags – och drog sedan från banken med 10 000-tals kronor i småmynt i flera värdesäckar.

13 maj 2016 20:00

Det är ett av årets märkligaste stöldbrott i Skellefteå som utreds av polisen. Det var på morgonen den 3 maj som personal på Swedbank upptäckte att tjuvar under natten varit inne i lokalerna - utan tecken på inbrott.

Säckar med småmynt

Förutom två mobiltelefoner och en Ipad så saknades också ett stort antal värdesäckar där det förvarades småmynt. Samma morgon greps två män från Skellefteå, 23 och 20 år, i Umeå i samband med att de betalade bussfärden med en massa småmynt.

Då upptäcktes också att männen bar omkring på flera värdesäckar med mynt som försvann från Swedbank i Skellefteå, likaså telefoner och en Ipad.

Misstanken är nu att männen gömt sig i banklokalerna i samband med stängningsdags och därefter begått stölden.

Det är Björnligan-varning att bära med sig säckar med mynt, stals inga sedlar?

– Nej, det finns inga uppgifter om att männen kommit över några andra kontanter eller värdeföremål som fanns i bankens övriga lokaler, säger åklagare Jonas Fjellström.

Den 6 maj hölls häktningsförhandlingar mot männen. Den 20-årige mannen är på sannolika skäl misstänkt för stölden på Swedbank. Men tingsrätten ansåg inte att det fanns tillräckliga skäl för att mannen skulle häktas.

Däremot häktades 23-åringen eftersom han, enligt åklagare Jonas Fjellström, nyligen dömts för stöldbrott och att det därmed finns en risk för att han ska begå nya brott.

Vad återstår nu?

– Bland annat ska alla mynten räknas. Det är så pass stor mängd småmynt att vi var tvungna att be om hjälp och räkna mynten med hjälp av en räknemaskin som finns på bankerna, svarar Jonas Fjellström.

Stölden på Swedbank i Skellefteå: Männen räknade mynt – busschauffören fattade misstankar
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa