Jämställd ledningsgrupp i Björkdalsgruvan

Det står ganska illa till när det gäller jämställdheten i landets företag. Bland börsbolagen hade inte mer än 19 procent en jämställd ledningsgrupp 2020, visar en rapport från stiftelsen Allbright. Men det finns företag som sticker ut på den här fronten. Hos Björkdalsgruvan är hela 60 procent av medlemmarna i ledningsgruppen kvinnor.

Björkdalsgruvans ledningsgrupp. Från vänster: Anna Magnusson, Magnus Andersson, Lena Printzell, Robert de Vahl, Åsa Corin, Gunnar Rådberg och Helena Moosberg-Bustnes.

Björkdalsgruvans ledningsgrupp. Från vänster: Anna Magnusson, Magnus Andersson, Lena Printzell, Robert de Vahl, Åsa Corin, Gunnar Rådberg och Helena Moosberg-Bustnes.

Foto: Lars Westerlund

Björkdalsgruvan2021-10-08 08:00

Kvinnor utgör nu en fjärdedel av börsens ledningsgrupper. Det är trots allt ett framsteg eftersom siffran bara var 14 procent för tio år sedan.

– Inom gruvindustrin är vi nog unika med den här könsfördelningen i Björkdalsgruvan, konstaterar platschef Gunnar Rådberg.

Han är mycket nöjd med sammansättningen i sin ledningsgrupp som består av fyra kvinnor och tre män, inklusive honom själv, som träffas under cirka tre timmar varje onsdag för att ventilera viktiga frågor.

undefined
Anrikningschef Helena Moosberg-Bustnes och geologichef Åsa Corin, Björkdalsgruvan.

Ledningsgruppen arbetar med en stående agenda där arbetsmiljöfrågorna behandlas först och därefter miljöfrågor följt av frågor som rör produktionen.

– Dessutom har vi ett lite längre möte varje månad där vi går djupare in i någon fråga. Just nu handlar det mesta om nästa års budget. Detta möte brukar vara en halv dag, säger Gunnar.

Här hinner man också med ett tema på en halvtimme som medlemmarna i ledningsgruppen kan anmäla i förväg.

Under pandemin har man sett till så att bara halva ledningsgruppen funnits på plats i Björkdal medan de övriga arbetat hemifrån.

undefined
Lena Printzell är miljöchef i Björkdalsgruvan sedan drygt ett år tillbaka. Hon har arbetat här sedan 2008.

– Detta för att inte riskera att hela ledningsgruppen slogs ut på en gång. Men nu kan vi äntligen börja ses alla igen, fast fortfarande på ett så säkert sätt som möjligt, berättar HR/HS-chef Anna Magnusson.

Hon började här 2016 efter att ha arbetat i drygt åtta år som HR-ansvarig privatmarknadschef på Norran. Rekryteringsarbetet är en viktig uppgift för HR/HS-avdelningen.

– Hittills har vi gjortöver 100 rekryteringartill gruvan sedan dess, både utöknings- och ersättningsrekryteringar. I produktionen är det inte lika jämställt som i vår ledningsgrupp. Där är 80 procent män. Men det är faktiskt på gång ett trendbrott. Nu i sommar var lite mer än 40 procent av alla våra sommarjobbare kvinnor, säger Anna. 

undefined
Platschef Gunnar Rådberg hälsar den nye ekonomichef Magnus Andersson välkommen till gruvan.

Den senaste medlemmen i ledningsgruppen är den nye ekonomichefen Magnus Andersson som börjar sitt nya jobb den 15 oktober. Han kommer närmast från en tjänst som redovisningschef hos Franke i Byske.

– Jag har tidigare arbetat i Björkdalsgruvan så det blir som att komma hem igen, berättar Magnus.

Den tredje mannen i ledningsgruppen är gruvchefen Robert De Vahl som haft den posten de senaste två åren.

– Efter att vi pausat brytningen i dagbrottet ligger allt fokus på underjordsbrytningen där uttaget under de senaste åren ökat med 25 procent per år, säger han.

undefined
Björdalsgruvans ledningsgrupp:.Från vänster Lena Prinzell, Gunnar Rådberg, Anna Magnusson, Magnus Andersson, Robert De Vahl, Helena Moosberg-Bustnes och Åsa Corin.

Och nu över till de övriga kvinnliga medlemmarna i ledningsgruppen.

Lena Printzell är miljöchef sedan drygt ett år tillbaka. Hon har arbetat i gruvan sedan 2008. För tre år sedan började hon arbeta med att projektera höjningen av det västra dammen och nu ska det skapas en förbindelse mellan det tidigare och det nya klarningsmagasinet. 

– Vi har vi fått lägga ner mycket kraft på miljökonsekvensbeskrivningen och alla handlingar till mark- och miljödomstolen och i slutet av juni fick vi grönt ljus från dem, berättar Lena.

Åsa Corin är geologichef vid gruvan. Hon började här 2015 som chefsgeolog underjord och efter att dagbrottet pausades är hon kort och gott geologichef.

undefined
"Sedan 2016 har vi gjortöver 100 rekryteringartill gruvan sedan dess, både utöknings- och ersättningsrekryteringar", berättar Anna Magnusson, HR-chef, Björkdalsgruvan.

– Vi har en malmbas som garanterar att gruvan kan leva vidare i minst tio år men malmbasen ökar i samma takt som vi bryter så det ser bra ut inför framtiden, säger Åsa.

Helena Moosberg-Bustnes, som är anrikningschef, har under 25 år arbetat i anriknings- och smältverk i Sverige och Norge. 2017 tillträdde hon sin tjänst i Björkdal.

­– För oss i anrikningsverket gäller det att hålla driften igång så många timmar som möjligt. Det vi börjat med nu är att satsa på två större repstopp per år och så långt det är möjligt undvika oplanerade stopp. Detta smartare sätt att jobba har gett bra resultat, berättar Helena. 

Björkdalsgruvan har 235 anställda och dessutom finns ett 70-tal personer här som är anställda av någon entreprenör. 1 440 kilo guld producerades vid Björkdalsgruvan 2020 och omsättningen var cirka 800 miljoner kronor.

undefined
"Efter att vi pausat brytningen i dagbrottet ligger allt fokus på underjordsbrytningen där uttaget under de senaste åren ökat med 25 procent per år," säger Robert De Vahl, gruvchef, Björkdalsgruvan

– Det var ett mycket bra år, bland annat tack vare mycket höga guldpriser, konstaterar Gunnar Rådberg. 

Målet för produktionen i Björkdal är att landa på mellan 1 617 och 1 773 kilo under 2021. Underjordsbrytningen förser anrikningsverket med malm med högre halter och den så kallade Aurorazonen fortsätter att utvecklas. 

Jämställdhet

Jämställdhet innebär jämlikhet mellan män och kvinnor. Det svenska ordet jämställdhet började användas i början av 1970-talet när frågan om en lagstiftning mot könsdiskriminering väcktes. År 1979 fick Sverige sin första jämställdhetslag som sedan omarbetades 1991 till jämställdhetslagen. Denna lag upphörde att gälla när den nya diskrimineringslagen  trädde i kraft den 1 januari 2009.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!