Bilfirman ville bara betala halva beloppet – nu har Skelleftebon vunnit tvisten

En Skelleftebo hade anmält ett bilköp från en lokal bilhandlare till ARN (Allmänna reklamationsnämnden) och får nu rätt i tvisten.

10 oktober 2016 15:14

I februari 2016 köpte mannen en begagnad bil från handlaren. Några dagar senare upptäckte han fel på drivaxlar och bromsskivor; att de vibrerade vid acceleration och inbromsning.

Han klagade två dagar senare och ett par månader senare återställdes bilen för reparation. Företaget tog på sig att stå för halva kostnaden och mannen fick stå för andra halvan, 4 600 kronor.

Men mannen anmälde köpet till ARN eftersom han ansåg att inte hade informerats om felen och därför ville att företaget skulle stå för hela beloppet.

I ett utlåtande skrev företaget att drivaxlar inte omfattas av trafiksäkerhetsgarantin som köparen hade informerats om och att man hade valde stå för halva kostnaden som goodwill.

Men ARN ger köparen rätt och hänvisar till konsumentköpslagen. Säljaren ansvarar ”... för fel som fanns vid leveransen även om felet visar sig först senare”, skriver nämnden. Eftersom bilhandlaren inte har presenterat några bevis på att felen uppkom efter köpet så blir de nu rekommenderade att ersätta honom med 4 600 kronor, den kostnad som han stod för.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Andersson