”Driver man en skidbacke måste man ha en lift som går”

Mitt i Skellefteå stad har vi en jättefin skidbacke som dagligen används av massor av barn, unga och vuxna – Vitbergsbacken. Hundratals ungdomar är hängivna sitt intresse och åker säsongens alla dagar oavsett temperatur och väder, vilket känns fantastiskt kul för en tonårsförälder.

Det är hög tid att investera i en ny lift i Vitbergsbacken, anser skribenten.

Det är hög tid att investera i en ny lift i Vitbergsbacken, anser skribenten.

Foto: Roine Sandlén

Insändare2021-02-24 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De är ute och rör på sig och lär känna massor av nya kompisar. Jag skulle säga att Vitberget är stans bästa ungdomsgård. Om det inte vore för ett problem – liften. Liften i backen har 50 år, eller något liknande, på nacken. Alla som varit i backen vet hur otroligt dåligt skick den är i. Det finns två bygelliftar, den ena står ofta still, den andra stannar titt som tätt och det saknas massor av byglar. Resultatet blir att det bildas enorma köer vilket gör att åkningen blir oerhört ineffektiv då folket mestadels står i kö.

Ett år som detta, med en pandemi, har intresset för utomhusidrotter blivit väldigt populärt. Jag tycker det är jätteroligt att så många barn och unga vill vara i skidbacken när deras vanliga idrotter är på paus. Men det innebär såklart ännu ett ökat tryck på liftsystemet. Det borde därför vara än mer intressant för kommunen att få detta att fungera. Helgen för två veckor sedan var katastrofal. Ena liften var avstängd, trasig, under hela helgen och under söndagen stod stundvis även den andra. Och öppningshelgen denna säsong ska vi inte ens prata om. Jag tyckte mest synd om liftpersonalen som fick ägna dagen åt att be folk om ursäkt för att liften stannade var femte minut. 

Har hört att det i många år framförts klagomål och önskemål till kommunen om att byta ut liftarna. Skellefteå är nu en stad som växer så det knakar. Vi har en skidbacke knappt en kilometer från centrum med så mycket potential. Om Skellefteå kommun vill ha ungdomar och andra invånare som ägnar sig åt friska och sunda fritidsaktiviteter måste man köpa in ett nytt liftsystem till Vitberget.

Driver man ett badhus så måste man ha vatten i bassängen. Driver man en ridklubb måste man ha hästar. Och hör och häpna – driver man en skidbacke måste man ha en lift som går.

Pia Olofsson, Skellefteå

Svar direkt

Vitbergsområdet är ett viktigt rekreationsområde med Vitbergsbacken som ett landmärke. Som du skriver är det en välbesökt anläggning, speciellt i dessa tider då många inomhusaktiviteter är pausade. 

Liftanläggningen har som du påpekar många år på nacken och är i behov av att bytas ut. I fritidsnämndens investeringsplan finns en ny lift på Vitberget med. Investeringsbudgeten är dock begränsad och kostnaden på cirka åtta miljoner kronor måste vägas mot övriga investeringar inom fritidssektorn som till exempel konstgräs, ismaskiner och för Vitbergets del snökanoner och pistmaskiner.

Hans Pettersson, avdelningschef kultur- och fritidskontoret, Skellefteå kommun