Vinster i privata skolor – en ohederlig debatt

Debatten om vinster i välfärden är intellektuellt ohederlig, menar skribenten.

Debatten om vinster i välfärden är intellektuellt ohederlig, menar skribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2021-02-01 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vissa politiker pratar ofta om att skattepengar inte ska gå till vinst. Det gör man trots att de vet att så inte sker. Det kallas Trumpism. Man upprepar en lögn tillräckligt många gånger i hopp om att folk ska tro att det är sanning. 

Alla vet att om Internationella Engelska Skolan går med vinst eller inte har ingen betydelse för skattebetalarna. Kostnaden för den skolan är inte högre än för samhällsägda skolor. Och så är systemet anordnat även för omsorgstjänster. Det är samma kostnad per elev eller brukare för samhället. Om ägarna gör vinst och delar ut en del av den, så erhåller staten ungefär hälften i skatt. Bolagsskatt och skatt på utdelning. Dessa pengarna har den kommunalägda skolan förbrukat.

Otaliga undersökningar visar att kvalitén inte blir sämre för att någon gör vinst. Tvärtom, ett ökat engagemang leder till bättre kvalitet med nöjdare kunder och personal. Man kan diskutera om de privata aktörerna motverkar integrering, att beräkning av kostnaden är fel med mera. Men att angripa att vi slösar skattemedel på vinster är en intellektuell ohederlighet.

Cicero