Skellefteå kommun inrättar visselblåsarfunktion

För att motarbeta mutor, bedrägerier, stöld, jäv och andra allvarliga oegentligheter inom Skellefteå kommun inrättas nu en visselblåsarfunktion. Den kan använas av både kommunens medarbetare och invånare.

Skellefteå kommun 15 september 2020 16:52

Brott mot lagen eller allvarliga avvikelser mot interna regler och riktlinjer kan också anmälas. Ärenden som anses vara inom ramen för visselblåsarfunktionen kommer att utredas av ett externt företag som sedan ger förslag på åtgärder.

– Funktionen är ett komplement då de ordinarie vägarna som går via chefer och högre ansvariga inte fungerar. Därför är visselblåsarfunktionen viktig ur ett demokratiskt perspektiv för att bibehålla och stärka förtroendet för vår verksamhet, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Invånare och medarbetare kommer att kunna anmäla en förtroendevald, en chef eller annan nyckelperson om man misstänker att personen begått ett allvarligt fel som inte går att hantera öppet inom organisationen. Man kan också rikta anmälan mot medarbetare som arbetar för personer som är i beroendeställning till dem.

– Det kan vara viktigt att påpeka att visselblåsarfunktionen inte är till för mer allmänna synpunkter på exempelvis ledarskap, arbetsmiljö eller verksamhetsplanering. Den ska heller inte användas till att rapportera känsliga HR-frågor. Om det inte känns bra att prata med chefen eller chefens chef om dessa frågor kan man istället vända sig till sin HR-funktion eller någon facklig företrädare, säger biträdande förhandlingschef Maria Berggren som är ansvarig och kontaktperson för visselblåsarfunktionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Profilbild Lina AnderssonLina Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Skellefteå

Så kommer Stora Coop Norrböle att se ut

Ishockey

Fyra hela femmor i AIK – dagen innan hemmapremiären

Skellefteå

Man misstänks för tre våldtäkter mot samma kvinna: Har släppts på fri fot

Skellefteå

Miljonvinst när Skelleftebo skrapade Triss i tv – för andra gången: ”Turgubbe!”

Fotboll

Moröns landslagsspelare tvingas till operation efter dubbla frakturer – kan missa resten av säsongen

Visa fler