Varför ligger bråte kvar efter brand i Boliden?

Vid en omfattande brand i en större före detta affärsfastighet i centrala Boliden den 7 februari 2021 totalförstördes byggnaden. Idag, fem månader senare, ligger/står alla brandrester och bråte kvar utan någon form av åtgärdande.

Bråte ligger fortfarande kvar i Boliden efter en brand i en affärsfastighet. Bilden är en exempelbild.

Bråte ligger fortfarande kvar i Boliden efter en brand i en affärsfastighet. Bilden är en exempelbild.

Foto: Marcus Lagercrantz

Insändare2021-07-12 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det hela innebär en påfrestande boende- och utemiljö för näraliggande bostäder, affärsidgare och för alla Bolidenbor. Det innebär en uppenbar fara för bland annat barn och ungdomar.

Det innebär även en skam för Boliden och för Skellefteå kommun då besökare och hemvändare under sommaren vill besöka samhället.
Återkommande påstötningar om krav på åtgärdande har lämnats till Skellefteå Kommun men inget händer. Utredningar från polisens sida verkar idag vara avslutade och polisen ska även ha påpekat nuläget för kommunen. Oavsett eventuella hänvisningar till outredda ägandeförhållanden och ansvarsutredningar är detta nu ett ärende som rimligen måste hanteras av Skellefteå kommun i sin roll som ansvarig för allmän skötsel av kommunens samhällen men som dessutom är den som accepterat och delvis bidragit till den problematiska boendestruktur som utvecklats i Boliden.

Så vad är tanken med att inget görs vad gäller detta säkerhetsmässiga, sanitära och livsmiljömässiga problem och hur ser den omedelbara miljöinriktade handlingsplanen från Skellefteå Kommun ut?

Socialdemokratins brända barn

Svar direkt:

Kommunen delar i stort skribentens synpunkter, men detta är tyvärr ett arbete som tar tid. Det är den som äger fastigheten som ansvarar för den, inte kommunen. I plan- och bygglagen finns det krav på skick och underhåll av såväl byggnaden som tomten. Om Skellefteå kommun får veta att kraven inte uppfylls, är det kommunens ansvar att bedriva tillsyn, det vill säga arbeta för att fastighetsägaren tar sitt ansvar. Det gör vi genom att sätta oss in i fallet (besöka, dokumentera, prata med inblandade med mera.) och sedan – där det är befogat – besluta om åtgärdsföreläggande eller krav på åtgärdsplan. Till ett föreläggande kan vi koppla ett vite, det vill säga en summa fastighetsägaren måste betala om en viss åtgärd inte är utförd inom en viss tid. I vissa fall kan vi tvinga fram åtgärder på fastighetsägarens bekostnad.

Men det finns ett stort systemfel här. Allt bygger på att det finns en fastighetsägare vi får kontakt med. Om kommunen utför åtgärder på en privat fastighet utan kontakt med ägaren, kan vi bli ersättningsskyldiga eller på annat sätt ansvariga.

I fallet med det nedbrunna huset pågår arbete just nu, i samarbete med berörda myndigheter. Men det kommer tyvärr inte att vara åtgärdat innan hösten.

Enar Nordvik, verksamhetschef Bygg