Vägarna — jag måste nog plocka fram min svärfars moppe

Vägarna i Skellefteå kommun måste förbättras menar insändarskribenten.

Vägarna i Skellefteå kommun måste förbättras menar insändarskribenten.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Insändare2020-08-07 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun ska med skattemedel sköta underhållet av våra kommunala vägar och stadens gator. 

Våra politiker och tjänstemän verkar ha slutat bry sig om oss som färdas på fyra hjul och satsar alla skattekronor på tvåhjuliga färdmedel.

Ett bristande underhåll av huvudleder och gator verkar vara ”spargrisen” för Samhällsbyggnadsnämnden, även om det är som att pinka i byxan, det värmer men blir snart kallt. En dåligt underhållen gata är ingen besparing, det blir bara dyrare när den så småningom måste åtgärdas. Sprickor, djupa potthål och krackelerad asfalt är i dag en vanlig syn i Skellefteå kommun.

Jag hoppas att det finns någon enstaka politiker i nämnden som har körkort och bil och inser att en cykelled till Burträsk kanske inte är lika viktig som väl fungerande gator och vägar. I dag kan vissa vägar likna en testbana för bilens stötdämpare.

Yrkesförare som dagligen hoppar omkring på stadens gator och har vägen som sin arbetsplats är också skattebetalare. Det börjar vara ett arbetsmiljöproblem som växer för varje år. Nu i coronatider lär ännu mindre pengar finnas för vägunderhåll.

Vad är då lösningen om pengar saknas. Arbetslösheten är på väg upp och många i slutet av sitt yrkesverksamma liv kommer att erbjudas diverse arbetsmarknadsåtgärder. Här finns ett utmärkt sätt att ge dessa en meningsfull sysselsättning i stället för omskolning vid 62-65 års ålder. 

Utrustad med en bil från kommunåkeriet, lite asfalt, tjära och grus, skulle de kunna göra underverk på våra gator.

Nya hastighetsbegränsningar, vägbulor och trafikkameror gör inget åt bristande vägunderhåll. Jag får nog ta fram min svärfars moppe som jag kan köra på de fina cykelvägarna.

Berth Gustafsson Moröhöjden