Utvisningen av Ali: Vet hut – visa lite medmänsklighet

Skribenten menar att det är omänskligt att utvisa Ali till Afghanistan.

Skribenten menar att det är omänskligt att utvisa Ali till Afghanistan.

Foto: Rahmat Gul

Insändare2021-03-08 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland skär sig verkligheten mot våra påstådda ideal så tydligt att det blir är svårt att uttrycka sig någorlunda förfinat. I sena Aktuellt, SVT onsdag den 3 mars, visades bilder av hur talibanerna i Afghanistan nu senast mördat tre unga kvinnor. Enda anledningen är att de försökt använda sitt journalistiska yrke för att värna om det som brukar benämnas de mänskliga rättigheterna.

Samtidigt ägnar svensk polis tid och resurser åt att försöka leta reda på en ung flykting från samma härjade land. Hans enda svaga punkt, alltsedan ankomsten till Sverige för flera år sedan, är att han inte haft något giltigt personbevis att visa upp. Enligt boende i det lilla samhället Bastuträsk, där han varit välkommen, har han uppfört sig helt exemplariskt. 

Men i det övergripande Migrationsverkets snustorra manualer räknas fortfarande inte detta som skäl till att tumma det lilla minsta på paragraferna. Nej, nu ska han sent omsider likafullt ut ur vårt förhållandevis välmående land. Var finns normal mänsklig värdighet? Och vad säger ansvariga politiker? På vardagssvenska – förbannat uselt. Vet hut – både Migrationsverk och polismyndighet. 

Och vad gäller situationen i Afghanistan: När nu folkviljan i USA lyckades bli av med en osedvanligt motbjudande statschef, vad gör då hans efterträdare? Jo, kallar hem soldaterna. Om nu dessa soldater utgjort en spärr mot att normal mänsklig anständighet på nytt trasas sönder och ersätts av alltfler nya blodbad borde de riva upp beslutet om ta hem de kvarvarande soldater.

Stefan Holmberg, Östra Falmark