Stressigt mellan lektionerna – ”Folk mår inte bra”

Skribenten tycker att rasterna mellan lektionerna är alldeles för korta.

Skribenten tycker att rasterna mellan lektionerna är alldeles för korta.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2021-03-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många ungdomar i högstadiet har väldigt mycket stress och ångest på grund av för korta raster i skolan. Många som går i högstadiet behöver längre raster för att slappna av lite innan nästa lektion.

För det första, folk behöver tid för att kunna sitta ner och förbereda sig för nästa lektion. De flesta ungdomar har typ fem minuter på sig att hämta allt som behövs, gå på toa om man behöver, dricka eller att bara koppla av lite. Att hinna göra så mycket på samma gång är inte lätt. Lärarna gnäller på ungdomarna och säger: ”Det kunde du väl göra på rasten". Nej, man hinner ju inte!

För det andra, de flesta har typ 15 minuter på sig att byta om efter idrotten innan nästa lektion börjar. Oftast går idrottslektionen över tiden så man knappt hinner. Man får så sjukt mycket stress att man knappt orkar göra någonting alls efter skolan.

För det tredje, ungdomar mår inte bra av att ha så många lektioner med så korta raster. Flera elever i skolan har sjukt mycket ångest på grund av detta. Alla ungdomar behöver mer tid för att kunna koppla av och känna ”nu är jag beredd för nästa lektion" och inte ”jag kommer att bli sen”.

Varför måste vi ha så lite tid? Skynda, skynda! Snälla lärare och rektorer, låt inte alla ungdomar behöva må så dåligt. Ge alla lite mer tid för att kunna koppla av och förbereda mellan lektionerna, då slipper man ha så mycket stress varje dag. Folk mår inte bra av det.

Ungdomar förtjänar att må bra under skoldagen och hinna med allt – inte bara stressa!

Elev, 13 år