Stoppa skattechocken på vilda bär

Här har Sverige mycket att lära av Finland, där det redan i dag finns ett välfungerande regelverk för bärplockning

Om svenska skogsbär ska finnas kvar, kan vi inte beskatta bärplockarna.

Om svenska skogsbär ska finnas kvar, kan vi inte beskatta bärplockarna.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2020-08-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om svenska skogsbär ska finnas kvar i butikerna så kan vi inte beskatta våra bärplockare högst i världen. Sverige bör precis som våra grannländer, ta bort skatten på bärinkomster för privatpersoner. 

Samtidigt behövs ett regelverk som gör det fortsatt lönsamt för professionella thailändska bärplockare att komma till Sverige.

Just nu mognar bären i de svenska skogarna, tillgången på blåbär, lingon och hjortron ser ut att bli god på många håll. Den svenska skogsbärnäringen använder årligen 10 000–20 000 ton skogsbär för tillverkning av livsmedel och hälsokost. 

Men vem ska vilja skörda våra svenska skogsbär i år och i framtiden?

Normala år anlitar vi därför cirka 5 500 professionella thailändska bärplockare, som ofta är risbönder, för att plocka huvuddelen av skörden. I Sverige får de en kollektivavtalad lön på 21 500 kronor per månad, ordnat boende och utbildning. För många är detta en viktig extrainkomsten som går till såväl vardagliga utgifter som barnens utbildning. 

På grund av coronapandemin verkar thailändarna i år inte kunna komma till Sverige och därmed riskerar tusentals ton vilda bär att gå förlorade i skogarna. 

Friplockare behöver i dag betala skatt redan när inkomsten från bären överstiger 12 500 kronor. I våra grannländer är inkomster från bär helt skattefri för plockaren. 

Förutom årets skakiga säsong så har regeringen i dagarna lagt ett förslag på riksdagens bord som skulle lägga ytterligare skatt på svenska bär. Förslaget innebär att alla gästarbetare även bärplockare som bara jobbar i Sverige några veckor, ska betala skatt i Sverige istället för sitt hemland. Det skulle göra det olönsamt för thailändare att plocka bär i Sverige och vi riskerar att även framöver hamna i samma situation som i år.

Det vill säga att stå utan professionella plockare.

Vi har i dag en dialog med regeringen i frågan och hoppas kunna skapa ett skräddarsytt regelverk för bärplockning som tar hänsyn till näringens särskilda förutsättningar. 

Här har Sverige mycket att lära av Finland, där det redan i dag finns ett välfungerande regelverk för bärplockning och där regeringen under lång tid haft ett särskilt fokus på att utnyttja potentialen i sina vilda bär.

De flesta i Sverige vill gärna att det finns ekologiska vildplockade svenska bär i saften, sylten och frukostmarmeladen. Låt oss istället skapa långsiktiga regler som uppmuntrar både fri och organiserad bärplockning framöver. Vi har en enorm resurs i våra svenska skogsbär. Det vore synd att inte ta vara på den.