Stan växer – låt de årsrika vara med i expansionen

Förändring skapar något nytt, ibland är resultatet svårt att förutse. Blir det verkligen bättre? Eller inte? Ovisshet och hur den hanteras drabbar de flesta människor någon gång i livet. Att själv kunna påverka och ta beslut vid förändringar är hälsofrämjande, oavsett ålder.

Glöm inte bort att bygga äldreboenden när stan växer, påminner skribenten.

Glöm inte bort att bygga äldreboenden när stan växer, påminner skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-09-24 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2030 ska 80 000 personer vara bosatta i Skellefteå kommun. Pågående expansion har gjort detta lättare att ta till sig. I kommunens egen tidning, Skellefteå-tidningen, beskrivs kommande bostadsutveckling där cirka 2 000 lägenheter, radhus och villor ska byggas i Skellefteå med omnejd. 

Nybyggnation behövs, samtidigt ökar oron inför framtiden hos den växande andelen pensionärer i kommunen när satsningar på äldrebostäder uteblir. Endast de äldre kan beskriva hur livet som tidsmiljonär och årsrik upplevs, vilka önskemål om god livskvalitet som dagens pensionärer har. 

När får de äldres behov högre prioritet? Hjälper insändare i Norran? Jag hoppas att våra förtroendevalda politiker läser insändarsidan och att pensionärsföreningarna som PRO, SPF och SKPF kan påverka kommunen i denna fråga.

Den som inser rimligheten kan också skapa det storslagna, sägs det. Det är hög tid att se rimligheten i att äldrebostäder behövs, vilket också bidrar till en känsla av delaktighet när Skellefteå växer. Syftet med min insändare är inte att framstå som negativ till den pågående utveckling i Skellefteå kommun, utan helt enkelt påminna om att alla generationer behövs.

Senioren på söder