Sommarkaféet som bjuder på garanterad havsutsikt

Under sommarlovet driver Matilda Markström och Ella Allerstrand Örvikens båthuscafé med hembakat fikabröd och olika aktiviteter.

Örvikens båthuscafé har uteservering intill bryggorna med utsikt över havet.

Örvikens båthuscafé har uteservering intill bryggorna med utsikt över havet.

Foto: Carina Kvist

Örviken2020-07-17 09:00

Regnet stod som spön i backen men precis då kaféet öppnade klockan tolv, så skingrades molnen för att ge plats åt solen. För två veckor sedan öppnade sommarkaféet och det har varit en häktisk tid för tjejerna som bakar allt fikabröd själva.

– Vi bakar mest småkakor men idag har vi även båthuslimpa. Vi har redan sålt tre limpor idag och vi har precis öppnat, säger Matilda glatt och Ella fortsätter.

– Vi har glass och goda matpajer också men de gör vi inte själva. Pajerna får vi hjälp med och de kommer från Sjökrogen i Skelleftehamn.

De båda ungdomarna verkar trivas med sitt sommarjobb och då besökarna börjar strömma in så hjälps de åt att servera.

– Det känns meningsfullt att ha något att göra på dagarna och det är så roligt. Blir det varmt så är det ju nära att ta sig ett dopp i havet, säger Ella med ett leende.

undefined
I sommar driver Matilda Markström och Ella Allerstrand båthuscaféet i Örviken. På besök denna dag var Ellas syster Rut och föräldrarna Linda och Ludde Allerstrand.

En som kommit för att fika och gå på loppisen som finns i båthuset är Gertrud Persson från Bureå.

– Jag var ute efter en spegel men tyvärr fanns det ingen. De har gott hembakat bröd och ungdomarna är så duktiga och föratagssamma som tagit på sig att sköta kaféet i sommar. Visst är det fint här vid havet, säger hon och tittar ut mot bryggan där båtarna ligger och guppar i vattnet.

Tidigare var båthuset en båtverkstad och den sista träbåten som byggdes gjordes utav Hans Danielsson och Lars-Erik Granlund. Den ligger nu vid gästbryggan. Sommartid finns både kanot, en eka med aktersnurra, optimistjollar, vindsurfingbräda och en stand up paddleboard att låna. Dessutom så finns flytvästar och fiskespön till de som vill ge sig ut på vattnet och prova fiskelyckan. Allt är gratis att låna, bara det återställs.

– Vi vill att så många som möjligt ska få glädje av havet, säger Jonas Markström innan han går in för att hämta några sittdynor att lägga ut på de regnblöta bänkarna.

På området alldeles intill båthuset finns en boulebana och ett nybyggt utegym. Vid bryggan har skärgårdsbåten Vidar anlagt, redo att ta resenärerna till olika utflyktsmål.

– Här behöver man inte ha egen båt för att ta sig ut till havs. Det finns något för alla åldrar att göra både på land och olika vattenaktiviteter. Nu hoppas vi att det ska bli en fin sommar med mycket sol. Alla är så välkomna hit till båthuscafét i Örviken, hälsar Matilda och Ella innan de går för att hämta kaffepannan och bjuda sina gäster på en påtår.

Med turbåten Vidar kan den som vill njuta av skärgårdsmiljön genom att boka en tur till olika utflyktsmål. Ella och Matilda tar emot gästerna då de kommer till båthuskaféet.
Med turbåten Vidar kan den som vill njuta av skärgårdsmiljön genom att boka en tur till olika utflyktsmål. Ella och Matilda tar emot gästerna då de kommer till båthuskaféet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!