Jag har fått nog – ni kör för fort och ni hittar inte

Hur vågar ni skicka barnen med dessa bussar? Jag har åkt buss till och från skolan i snart åtta år. Nu säger jag ifrån.

Skolbussarna körs för fort och elever känner sig otrygga, anser skribenten.

Skolbussarna körs för fort och elever känner sig otrygga, anser skribenten.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2021-05-11 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har åkt med många olika busschaufförer och några är snälla och glada, men ungefär hälften skulle jag nog säga har ett humör som inte är så glatt. Flera kan inte ens vägen, även om det är deras jobb att köra från destination A till B. Någon gång har det hänt att jag har behövt vägleda busschaufförer, tre eller fyra gånger på en skolvecka. Tänk dessutom att det är era barn som åker med dem.

Jag har varit med om att de kör över hastighetsgränsen, vilket är helt sjukt. Tänk på att det är barn ni skjutsar. Jag hör på intervjuer och i andra sammanhang att barnen är framtiden – att barnen ska ta över världen – att barnen är allt. Ja, men tänk då på hur ni tar hand om dem och vad ni lär dem. Vissa av busschauförerna är otrevliga och jag tror att många barn kan känna sig osäkra och rädda för att åka med bussen när de får ett otrevligt intryck.

På vintern när det är halt ute så kan det hända bussen inte kan ta sig upp för backar. Exempelvis så hände det i vintras och då behövde vi stå och vänta tills sandbilen kom. Detta gjorde att vi blev försenade till skolan. En lösning på detta kan vara att bussen väljer att köra en annan väg istället för att köra upp för en lång brant backe med halt underlag.

Skolskjutsen är väldigt viktig för barn som inte har möjlighet att ta sig till skolan på något annat sätt. Därför måste skolbussarna fungera bra utan att köra fel, de måste kunna se till att barnen kommer till skolan i tid och kommer hem i tid. Jag tycker att busschaufförerna ska få mer/bättre utbildning så att de inte kör fel och inte kör över hastighetsgränsen. 

Till er busschaufförer, kom ihåg att detta gäller inte alla.

Elev i åk 7, 14 år

Svar direkt

Tråkigt att du fått den upplevelsen och det är självklart något vi tar till oss av. Nu kan jag inte utläsa av insändaren vilken skoltur detta berör, men chaufförerna ska definitivt få den utbildning i linjekännedom som krävs för att utföra sitt jobb. Sedan ska självklart chaufförerna hålla sig till rådande trafikregler samt som yrkesförare agera i mesta möjliga mån som föredömen i trafiken, och min övertygelse är att majoriteten gör och är detta.

När det gäller halka och eventuellt dålig framkomlighet så är det inslag som kan förekomma i vår vardag under vinterhalvåret och där är vår uppmaning till våra förare att sätta säkerheten i främsta rummet. Skoltrafiken ska vara ett säkert och tryggt inslag i alla skolskjutsbarns vardag och vi har gärna en fortsatt dialog om något liknande skulle inträffa igen samt att vi tar till oss av kritiken.

Kristoffer Hedenström, trafikchef, Skellefteå buss