Skilt ansvar löser boendet för både gammal och ung

Det är tydligen ett akut behov av att bygga lägenheter i Skellefteå. Byggföretagen och kommunen verkar enligt ett inslag i SVT Nyheter Västerbotten den 21 september tala förbi varandra. Varför inte skilja på ansvarstagandet?

Byggföretagen och kommunen borde samverka bättre, anser skribenten.

Byggföretagen och kommunen borde samverka bättre, anser skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-09-26 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om man hade fokus på olika behovsgrupper skulle det ge en bättre samverkan mellan privat och kommunalt byggande. Låt de privata företagen satsa på vanliga lägenheter. Och istället för exempelvis Strömsör borde kommunen och Skebo å sin sida satsa på byggen för äldre, till exempel trygghetsboenden.

Jag har själv, likt andra, många äldre intill mig som bor i vanliga hyreslägenheter. Äldre människor med olika sjukdomar som exempelvis Parkinsons sjukdom eller demens vandrande med rullatorer till sina ensamma lägenheter. Dit hemvårdare bilar för att under tio minuter hjälpa på med strumpor eller andra enstaka överenskomna betaltjänster.

2 000 nya trygghetslägenheter nära till varandra behövs på sikt för allt fler äldre i kommunen. Och deras gamla lägenheter behövs i ett expanderande Skellefteå. Man ska inte behöva vara ensam hemma i väntan på att ramla och bryta lårbenshalsen för att först hamna på korttidsboende och sedan på ett dyrt omvårdnadsboende.

Att bygga jättemånga trygghetsboenden är en akut framtidssatsning. I väntan på att dessa trygghetsboenden fylls med äldre kan de fyllas med nya unga Skelleftebor.

Bengt Josefsson, Skellefteå