Skellefteås hemtjänst behöver ett ärligt ledarskap

Socialdemokraterna borde ta itu med viktiga samhällsfrågor i stället för att jaga påhittade högerspöken.

Den som inte är nöjd med kommunens verksamhet borde ha möjlighet att välja annan utförare.

Den som inte är nöjd med kommunens verksamhet borde ha möjlighet att välja annan utförare.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Replik2020-08-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande i Skellefteå, replik ”Bra vård och omsorg ska bli bättre”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 24 augusti 2020.

Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) håller sig för god för en saklig debatt.

Den kritik som jag framfört angående hemtjänstens brister vill han inte bemöta. I stället hittar han på dumheter om att jag vill att kommunen ska sälja verksamheter och sänka skatten. Sedan klagar han på mig om detta.

Det som Skellefteås hemtjänst behöver är ett ärligt politiskt ledarskap som ser verksamhetens utmaningar för vad de är.

I min tidigare krönika i Norran (13/7 2020) tog jag upp att kommunen under flera år haft problem med att hålla kvaliteten.

Det har varit svårt att få personalkontinuitet hos hemtjänstanvändarna och statistik från databasen Kolada visar att Malå, Norsjö och Umeå lyckas bättre med hemtjänsten än Skellefteå.

Trots att Karamboutis inte bemöter min kritik i sak så tar han upp några punkter som han och Socialdemokraterna vill fokusera på.

Socialdemokraterna vill utveckla samarbetet med facket och utbildningsväsendet för att se till att fler vill jobba inom äldreomsorgen. Det låter ju bra. Men S har talat om det länge när de i stället borde ha kunnat agera. De styr över gymnasieskolan och en stor andel socialdemokratiska politiker är fackliga ombudsmän.

Socialdemokraterna vill arbeta med tillitsbaserad styrning och digitalisering. Tillit behövs verkligen inom äldreomsorgen,. Det visar inte minst vittnesmålen om tystnadskulturen i kommunen. Digitalisering är nödvändigt men löser inte allt.

Socialdemokraterna menar att heltid som norm ökar attraktiviteten för omsorgsyrken. Detta tillför inget nytt. Redan 2008 beslutade kommunen att alla fast anställda inom äldreomsorgen ska ha rätt till heltid.

Socialdemokraterna borde ta itu med viktiga samhällsfrågor i stället för att jaga påhittade högerspöken.

Därför måste de bli tydligare med att ta till vara personalens förbättringsidéer och införa lagen om valfrihet (LOV) för hemtjänsten i Skellefteå. Den som inte är nöjd med kommunens verksamhet borde ha möjlighet att välja annan utförare.