Så undviker du olyckor vid hemmafix

Ta det försiktigt och använd skyddsutrustning, är uppmaningen.

Ta det försiktigt och använd skyddsutrustning, är uppmaningen.

Foto: Terje Bendiksby

Västerbottens län2020-07-06 10:25

Semestertid innebär fixartid i hemmet. Det är märkbart vid länets akutmottagningar där antalet fall av handskador ökat, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande. 

– Mitt bästa råd i sommar är att alltid använda bra skyddsutrustning även om jobbet tar lite längre tid. Det är värt det för att slippa göra sig illa, säger Hans Bergmark, ST-läkare vid ortopeden på Skellefteå lasarett, i pressmeddelandet. 

Regionen skriver också att fler barn och ungdomar brukar komma till länets akutmottagningar sommartid efter olyckor som härrör från lek och bus, ofta med studsmattor inblandade. Men även vuxna kommer in med skador som är säsongskopplade. 
– Många bygger och arbetar hemma och gör sig illa. Det är viktigt att tänka på säkerheten. Ha en bra skyddsutrustning och använd exempelvis ordentliga skor när du klipper gräs, säger Hans Bergmark i pressmeddelandet. 

I år är det också fler som väljer att stanna hemma på grund av den rådande corona-pandemin. En effekt av det kan också vara att antalet skador kan öka. 

Hans Bergmark säger också att skador i hemmet kan minskas genom att följa de säkerhetsföreskrifter som finns på maskiner och verktyg. Han påpekar också att rekommendationen, om det inte är livshotande, är att ringa 1177 för att få vägledning av en erfaren sjuksköterska som ger vägledning och bedömer vårdbehov om olyckan varit framme. 

– Och sedan är det självklart väldigt viktigt att vi alla i Västerbotten fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bromsa smittspridningen av covid-19. Håll avstånd i sommar och träffas gärna utomhus, säger Hans Bergmark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!