Risk att grovsoporna hamnar i naturen

I år kommer grovavfall bara att hämtas i kommunens ytterområden. För vissa bostadsområden kommer det att innebära problem för dem som inte har egen bil och släp.

När kommunen inte ska hämta grovsopor i vissa områden är risken att dessa hamnar i naturen, menar skribenten.

När kommunen inte ska hämta grovsopor i vissa områden är risken att dessa hamnar i naturen, menar skribenten.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Insändare2021-03-15 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Deponikärlen kan också ha tagits bort från soprummen. Jag hoppas verkligen att kommunen hittar någon utförare som även i stan kan hämta grovsopor, åtminstone nästa år. Om alla ska beställa egen hämtning blir det också mycket körningar. Hur klimatvänligt det blir? 

Klart att det är bra om mängden avfall minskas något, om det blir restriktivare. Men tyvärr tror jag också att en del människor kommer att hitta egna ställen där de dumpa saker. En del kanske tyvärr också kommer att dumpa ute i naturen.

Olov Wikström, Skellefteå

Svar direkt

Tyvärr har vi, som du skriver, inte fått en utförare för vissa områden som kunnat svara mot de ställda kraven. Utan vi får hänvisa för dem som inte har bil att beställa en extra hämtning. Antingen via kommunen eller via Solkraft Rondellen i samband med att de även hämtar återbruk. Eller prata med grannar, vänner eller familj om lösningar och om att låna bil, släp och eller skjuts till återvinningscentralen om avfallet måste bort. 

Vad gäller återbruk så är ett tips att sälja det via olika säljsajter då du kan ställa kravet att säljare själv ska hämta. Smått elavfall, ljuskällor som inte är lysrör samt batterier kan du lämna till de El:in-skåp som finns uppställda på Stora Coop, Ica Maxi samt Ica Kvantum. Butiker som säljer elektronikprodukter har skyldighet att ta emot elavfall. Större butiker med elektronikförsäljning tar emot all typ av konsumentelektronik som är mindre än 25 centimeter. För övriga butiker gäller principen en mot en, det vill säga när du köper en ny produkt har du möjlighet att lämna en motsvarande gammal produkt till butiken.

Vi hoppas verkligen inte att detta är något som gör att Skellefteborna bryter mot lagen och börjar skräpa ner i naturen. Det klassas som miljöbrott. Vi kommer under året att införa ÅVC-kort på Byske och Ursvikens återvinningscentraler vilket kan underlätta om man bor i närheten.

Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef avfall, Skellefteå kommun