Ridklubben fick en skitbra idé

I dessa tider har många ställt om sin verksamhet. Kågedalens ryttarförening började med hemleverans av hästgödsel. Det blev succé.

Viktoria Markgren och Stina Lundström levererar säckar med brunnen gödsel till Doris Segerlund i Kusmark.

Viktoria Markgren och Stina Lundström levererar säckar med brunnen gödsel till Doris Segerlund i Kusmark.

Foto: Carina Kvist

Nyheter2020-05-10 17:00

Efter funderingar och diskussioner om vad Kågedalens ryttarförening skulle göra med gödselstacken, så kläcktes idén om att klubben skulle försöka sälja och leverera brunnen gödsel till närliggande byar.

– Förra veckan slängde vi ut en fråga i Kusmarksgruppen och vi fick massor med bokningar, berättar Viktoria Markgren som tillsammans med Anett Ferdinandsson, jobbar som aktivitetsledare för de brukare som har sin dagliga sysselsättning hos föreningen.

– Kommunen har på grund av corona och dess omständigheter pausat den dagliga verksamheten så våra sex brukare som ingår i Jordnära, som det kallas, gör sin sista dag idag. Vi hoppas att verksamheten kan starta om i augusti. Det var också en av anledningarna till att vi nu börjar med gödselförsäljning, förklarar Viktoria och tillägger med ett skämtsamt leende. 

– Vi ställer om till att bli skitleverantörer.

För Stina Lundström är det sista dagen som hon är på ridhuset. Förutom att sköta om hästarna, jobba i stallet och delta i föreningens olika aktiviteter, så hjälper hon till med att skotta gödsel i säckar och följa med ut på leveranserna.

– Vi skottar, lastar i bilen, kör och lämnar och tejpar fast en swishlapp. Sedan bränner vi vidare. Det är kul att vara med. Igår fick jag också träffa ett litet nyfött föl. Hon var så fin, säger Stina innan det blir dags att åka ut med dagens leverans.

Hemma på gården i Kusmark väntar Doris Segerlund på sin första leverans av gödsel.

– Tidigare har jag funderat på om jag skulle ta en skottkärra eller släp med mig för att köpa gödsel någonstans. Tänk nu lämnar de vid gårdsingången. Det här är ju en suverän idé. Jag ska göra en varmbädd till mina tomater, gurkor och vinrankor. Det blir perfekt att blanda gödsel med halm och lägga ovanpå komposten. Sedan är det bara att sätta ner plantorna i jorden, säger Doris och bär in säckarna i sitt växthus.

Mot dagens slut återvänder Viktoria och Stina till ridklubben för att ta in hästarna från hagen. Det är sista dagen inför uppehållet som Stina ska sköta om sin favorithäst Mon Amie. 

– Det är så tråkigt med corona och många är oroliga. Jag hoppas att kommunen gör så att vi får fortsätta med den dagliga verksamheten i augusti. Nu ska jag borsta och göra Mon Amie riktigt fin och sedan ska hon få en jättestor kram, säger Stina och leder in sin favvohäst i stallet.

Anett Ferdinandsson, Viktoria Markgren och Stina Lundström på gödselstacken vid Kågedalens ryttarförening.
Anett Ferdinandsson, Viktoria Markgren och Stina Lundström på gödselstacken vid Kågedalens ryttarförening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!